Månadens Bild – Mars

onsdag, 5 april, 2017
En dimmig morgon vid Flathallen.

En dimmig morgon vid Flathallen.

Den här månadens bild kommer från mina hemtrakter i Småland.
Inte långt från mitt föräldrahem och i utkanten av Lessebo finns ett naturskönt område som heter Ekebacken.
Längst ut på en udde ligger en plats som kallas Flathallen och där finns ett träd som växer ute i vattnet.
Jag har varit där många gånger och försökt göra något vettigt fotografiskt av det trädet.
Fram till förra helgen har det gått riktigt dåligt.
Den här morgonen var annorlunda då dimman låg så tjock att bakgrunden flöt samman till en grå massa.
Då lyckades jag äntligen få med mig något jag tycker blev värt att behålla.

/PeterMånadens Bild – Februari

tisdag, 7 mars, 2017
Bokskogen är magisk i dimma.

Bokskogen är magisk i dimma.

Många av vinterns fototurer har varit till dimman på Söderåsen och det är väl ingen hemlighet att jag gillar att fotografera i dimma.
Bokskogen är verkligen häftig i dessa förhållanden under den här årstiden, då den är helt kal från löv och det är trädens stammar och grenar som bildar motiv i bilderna.
Den här bilden kommer från ett skogsparti som min vän Fredrik Boo har visat mig och jag inte har något namn på.
Jag kan dock säga att det ligger en bra bit från de populära stråken där de flesta besökare rör sig.

Det är en skog med mäktiga höga bokar som växer i en sluttning vilket gör att man kan inta en position högre än träden och fotografera neråt eller rakt mot trädkronorna.
Här har jag gjort det senare.
Jag har också använt ett långsmalt stående format (2:3) vilket är ovanligt från min sida.
I det här fallet tyckte jag det var på sin plats och fungerade fint i kompositionen innehållande trädens former i dimman.

/PeterMånadens Bild – Januari

fredag, 3 februari, 2017
Dimma är mitt favoritväder vintertid.

Dimma är mitt favoritväder vintertid.

Vintertid är i mitt tycke en lite ”dystrare” period av året när det gäller landskapsfoto.

Den saknar t.ex vårens sprudlande natur, sommarens färgsprakande solupp- och nedgångar, sensommarens stormfronter eller höstens starka färger. Vi får inte heller någon snö att räkna med nere i Skåne.

Dystert behöver dock inte vara tråkigt och även om naturen är lite mer subtil i sina färger kan den vara vacker.

Mina favoritdagar under vintern är när det är riktigt muggigt och dimmigt. Många av mina vänner tycker jag är knäpp men dimman ger en helt annan dimension till mina landskapsbilder.

Det är lättare att få separation mellan olika element och dimmans atmosfär ger ett djup i bilderna som är oslagbar. Har man dessutom turen att bo nära Söderåsens fantastiska skogar finns de perfekta motiven inom räckhåll.

Jag har redan visat ett helt gäng med ”dimmbilder” på Facebook och Instagram men här kommer en till.

/PeterMånadens Bild – December

måndag, 9 januari, 2017
Ekar i Dimma vid Knutstorp.

Ekar i dimma vid Knutstorp.

De här ekarna står vid Knutstorp i Skåne.
Jag kallar dom för ”Fredriks Ekar” efter min vän och fotokollega Fredrik Boo, som bor i närheten och har fotograferat dessa träd i alla nästan alla möjliga vinklar och väderförhållande.
Jag har länge velat fotografera ekarna i dimma och har under hösten varit här många gånger utan att de rätta förutsättningarna infunnit sig.
Det är nästan en timmes bilkörning från Malmö så den här tiden på året är det bara helgerna som gäller.

En morgon i mitten av december (mitt femte eller sjätte försök) var det äntligen tjock dimma och jag gav mig ut på de leriga åkrarna.
När det är så här fin dimma kan man hålla på hur länge som helst. Det är riktigt kul och det går att hitta många fina kompositioner (även om de flesta redan är testade av Fredrik). :)

Bilderna har jag gjort i svartvitt då jag tycker det gör sig bra i den här typen av väder och med den här typen av ”grafiska” motiv. Färgerna är dessutom ganska sunkiga en sån här dag.
Bilden ovan är jag mest nöjd med, men jag skickar med ett par till nedan.

/Peter

Ekarna i dimma

Ekarna i dimma

Ekarna i dimma

Ekarna i dimmaMånadens Bild – November

lördag, 10 december, 2016
Hösten möter vintern på Söderåsen

Hösten möter vintern på Söderåsen

Under några dagar i början på november kom vintern och hälsade på i Skåne.
En kall frostig lördagsmorgon åkte jag till Söderåsen och började uppe vid Kopparhatten.
Bara någon vecka tidigare var där fullt med fotografer som fotograferade bokskogens höstfärger men den här morgonen var jag helt själv och det fanns inte en enda bil på parkeringen.
Det hade fallit lite snö och det var minus 9 grader med rimfrost. Det vita gav en fin kontrast mot de träd som fortfarande hade sina rödbruna löv kvar. Det är tiden då hösten möter vintern.

Kopparhatten är en klassisk vy som fotograferats av tusentals fotografer.
Det är förmodligen den plats i Sverige som mest kan jämföras med de iconlandskap man hittar framförallt i USA.

Den här gången bestämde jag mig för att ta ett tightare utsnitt som gjorde sig bra mot kölddimman på slätten nedanför ravinen.

/PeterMånadens Bild – Oktober

onsdag, 9 november, 2016
Höstfärger i Bokskogen

Höstfärger i Bokskogen

Jag har funnit att hösten har olika skepnader, i alla fall när man besöker bokskogarna i Skåne.
Jag kan, enligt mina upplevelser, dela in utvecklingen i olika faser.

Först börjar de översta lagren av löv att gulna och mer utsatta träd skiftar till orange, samtidigt som grönt fortfarande är den dominerande färgen.
Någon vecka senare är alla löv gula, röda eller bruna och höstfärgerna verkligen sprakar.
Ytterligare någon vecka framåt börjar träden tappa sina löv och visar sig mer från sin nakna sida. De få löv som sitter kvar har blivit torrare och antagit en brun ton.

Sen kommer vintern då bokskogen har tappat alla sina löv och enbart består av stammar och grenar vilket ger ett ”råare” intryck med enbart linjer och former.

Just nu är vi inne i den tredje fasen och har till och med fått lite snö och kyla.
Den här bilden är tagen för nästan tre veckor sedan och passar bäst in i beskrivningen av den första av dessa tre faser.
Bilden är tagen en morgon i Kvärkravinen djupt inne i Söderåsens Nationalpark.

/PeterMånadens Bild – Augusti

söndag, 4 september, 2016
En blåsig kväll vid havet.

En blåsig kväll vid havet.

På sommarhalvåret blir det mest fotografering vid kusten för min del.
Här i de sydligaste delarna av landet är det svårt att hitta de fina morgnarna med dimma över små sjöar eller mossar som man gör när man kommer till mer skogbeklädda landskap.
Skogarna i södra Skåne är som bekant inte så många och de som finns är oftast bokskog, vilka under sommaren mest är gröna och inte lika intressanta som på hösten och våren.
Tur då att jag inom hyfsad närhet har fantastiska kustområden att tillgå och det är väl ingen hemlighet att Kullaberg är en personlig favorit.
Den här bilden tog jag just på Kullaberg en stormig kväll i augusti. Den är ganska enkel med få bildelement, men jag tycker ändå den beskriver känslan av att stå nära havet när det blåser på.

/PeterMånadens Bild – Juli

måndag, 1 augusti, 2016
Morgon vid sjön Stora Nitten

Morgon vid sjön Stora Nitten

De sista dagarna i månaden tillbringade jag i Dalarna och medverkade som föreläsare på fotofestivalen ”En fotografisk resa i tid och rum” i Säter.
Det var en mycket trevlig festival som bjöd på en härlig blandning av föreläsare och genrer. Lite annorlunda mot de specialiserade naturfotofestivalerna.

Jag åkte upp till Dalarna ett par dagar innan festivalen och då tog ”festivalgeneralen” Peter med oss på en tur ut i Finnmarken och visade sina smultronställen i en fantastiskt fin natur.
Med på turen var även Magnus som jag fick bo hos under vistelsen i Dalarna samt Jan Peter Lahall som ju är en av de bästa naturfotograferna vi har i landet.
Så det var ett inspirerande och trevligt sällskap.

Vi åkte till Grangärde Finnmark som är ett område fullt med myrar och små sjöar, lite som ett Knuthöjdsmossen på steroider.

Vi stannade ute hela natten och fick endast ett par timmars dålig sömn i bilen men belöningen var värd bristen på bekvämlighet.
Vi fick en fantastisk morgon med fina dimmor över myrarna och sjöarna.

Den här bilden tog jag ett par minuter efter jag vaknat kl 03:15 och med stel kropp klivit ur bilen och gått några meter till strandkanten.
Sjön heter Stora Nitten.

/PeterFotohelg på Kullaberg 2016

onsdag, 8 juni, 2016

Den 27-29 maj var det åter dags för en helg med fotokurs på Kullaberg.
Förra årets helg var så lyckad så det var ganska självklart att köra i år igen.
Det var dessutom ett par deltagare som återkom och det är väl det bästa betyget man kan få. (Det kan i och för sig ha med Bodils goda mat att göra.) :)

På fredagskvällen tog jag deltagarna ner till området vid Visitgrottan där det finns ett par mindre fina malar. I närheten finns också en mer okänd mal som heter Hästhovamalen vilken det är lite krångligt att ta sig till (lite klättring och snårig väg genom skogen).
Jag hittade vägen dit bara några dagar innan jag åkte till USA och har själv inte hunnit fotografera där.
Jag fick med mig fyra grabbar som jag visade vägen dit. De tyckte dock det var svårt att få till några bra bilder med de lite större stenarna som finns där.
Jag ska åka dit och testa själv så fort förhållandena är de rätta.

Vi hade hyfsat bra fotoväder hela helgen. Det var fina moln på himlen, behagliga temperaturer och det enda vi saknade var lite större vågor.
Mina deltagare kämpade på med de förhållanden vi fick och jag tycker det var många bra bilder som visades under lördagen och söndagens bilddiskussioner.

På lördagsmorgonen tog jag gänget till Josefinelust och både lördagskvällen och söndagmorgonen var vi vid Käring- och Gubbmalen, eftersom jag kände att det var den platsen deltagarna tyckte bäst om.

Jag tycker det blev en lyckad helg med ett glatt gäng som jag tror åkte hem nöjda på söndagseftermiddagen (jag har i alla fall inte hört något annat). Tack för att ni kom och kämpade på i backarna. Jag hoppas träningsvärken har släppt och att ni kommer besöka och fotografera på fantastiska Kullaberg igen. Nu hittar ni till de bästa platserna. :)

Stort tack även till Bodil för hennes ovärderliga hjälp under helgen. Hennes insats är minst sagt uppskattad bland deltagarna.

Nedan följer ett urval av deltagarnas bilder som visades på bilddiskussionerna.

Foto: Anki Hammar

Foto: Anki Hammar

Foto: Håkan Liljenberg

Foto: Håkan Liljenberg

Foto: Patrik Svensson

Foto: Patrik Svensson

Foto: Elisabeth Liljenberg

Foto: Elisabeth Liljenberg

Foto: Johan Santesson

Foto: Johan Santesson

Foto: Klas Sjöblom

Foto: Klas Sjöblom

Foto: Ulla Schurmann

Foto: Ulla Schurmann

Foto: Janne Helleberg

Foto: Janne Helleberg

Foto: Magnus Höög

Foto: Magnus Höög

Inte så tokigt. :)

/PeterMånadens Bild – Maj

fredag, 3 juni, 2016
Ett litet motiv i en stor skog

Ett litet motiv i en stor skog

Större delen av maj var jag på resa i nordvästra USA och månadens bild kommer naturligtvis därifrån. Bilden är tagen i en skog som heter Prairie Creek Redwoods State Park i norra Kalifornien, även om det inte är någon ”typisk” bild för att komma från den platsen.

Jag hade ägnat flera timmar åt att fotografera gigantiska redwood träd ur alla möjliga vinklar.
Det är fantastiskt roligt men det är svårt att förmedla storheten i dessa skogar i en bild. Dessutom är alla motiv är väldigt gröna den här årstiden och till slut blev man nästan lite trött på det.

På väg tillbaka ur skogen blev jag uppmärksam på ett träd med väldigt fin stam och på den satt den här lilla ljusa kvisten. Att ägna några minuter åt ett litet motiv var ett trevligt avbrott i kontrast mot allt det stora.

/Peter


Older Posts »