Fotohelg på Kullaberg 2016

onsdag, 8 juni, 2016

Den 27-29 maj var det åter dags för en helg med fotokurs på Kullaberg.
Förra årets helg var så lyckad så det var ganska självklart att köra i år igen.
Det var dessutom ett par deltagare som återkom och det är väl det bästa betyget man kan få. (Det kan i och för sig ha med Bodils goda mat att göra.) :)

På fredagskvällen tog jag deltagarna ner till området vid Visitgrottan där det finns ett par mindre fina malar. I närheten finns också en mer okänd mal som heter Hästhovamalen vilken det är lite krångligt att ta sig till (lite klättring och snårig väg genom skogen).
Jag hittade vägen dit bara några dagar innan jag åkte till USA och har själv inte hunnit fotografera där.
Jag fick med mig fyra grabbar som jag visade vägen dit. De tyckte dock det var svårt att få till några bra bilder med de lite större stenarna som finns där.
Jag ska åka dit och testa själv så fort förhållandena är de rätta.

Vi hade hyfsat bra fotoväder hela helgen. Det var fina moln på himlen, behagliga temperaturer och det enda vi saknade var lite större vågor.
Mina deltagare kämpade på med de förhållanden vi fick och jag tycker det var många bra bilder som visades under lördagen och söndagens bilddiskussioner.

På lördagsmorgonen tog jag gänget till Josefinelust och både lördagskvällen och söndagmorgonen var vi vid Käring- och Gubbmalen, eftersom jag kände att det var den platsen deltagarna tyckte bäst om.

Jag tycker det blev en lyckad helg med ett glatt gäng som jag tror åkte hem nöjda på söndagseftermiddagen (jag har i alla fall inte hört något annat). Tack för att ni kom och kämpade på i backarna. Jag hoppas träningsvärken har släppt och att ni kommer besöka och fotografera på fantastiska Kullaberg igen. Nu hittar ni till de bästa platserna. :)

Stort tack även till Bodil för hennes ovärderliga hjälp under helgen. Hennes insats är minst sagt uppskattad bland deltagarna.

Nedan följer ett urval av deltagarnas bilder som visades på bilddiskussionerna.

Foto: Anki Hammar

Foto: Anki Hammar

Foto: Håkan Liljenberg

Foto: Håkan Liljenberg

Foto: Patrik Svensson

Foto: Patrik Svensson

Foto: Elisabeth Liljenberg

Foto: Elisabeth Liljenberg

Foto: Johan Santesson

Foto: Johan Santesson

Foto: Klas Sjöblom

Foto: Klas Sjöblom

Foto: Ulla Schurmann

Foto: Ulla Schurmann

Foto: Janne Helleberg

Foto: Janne Helleberg

Foto: Magnus Höög

Foto: Magnus Höög

Inte så tokigt. :)

/PeterFotohelg på Kullaberg

måndag, 8 juni, 2015
Lugn kväll vid Trollmalen

Lugn kväll vid Trollmalen med en häftig himmel.

I helgen anordnade jag en kurshelg på Kullaberg med gäng glada deltagare.
Utöver instruktioner, diskussioner och tips gällande landskapsfotografering lade jag en hel del tid på att guida och berätta om Kullaberg och dess fantastiska möjligheter för landskapsfoto.
Det kändes som den delen var uppskattad och målet var att deltagarna skulle få tillräckliga kunskaper om Kullaberg för att i framtiden kunna göra egna fotoutflykter till bra platser under alla årstider.

Den här helgen fotograferade vi på norra sidan av halvön. Den ligger mörk större delen av året men vid den här tiden får man in fint ljus både morgon och kväll (eller tidig och sen natt).
Norrsidan är den mest dramatiska delen av Kullen med allt från spetsiga, höga berg till mjukare klapperstensstränder (malar) blandat med klippor i märkliga former och färger.
Det är också stora höjdskillnader och branta stigar ner till havet så jag tror att deltagarna kände av det i benen mot slutet av helgen.

Fösta dygnet hade vi lite otur med vindriktningen och vattnet låg i stort sett stilla på norra sidan men vi hade fin himmel med dramatiska moln, så det var ändå bra förhållande för fotografering.
Senare under helgen klarnade det upp och blev nästan helt molnfritt (tråkigt), men då vred vinden och vi fick in precis lagom stora vågor, vilket gjorde att deltagarna kunde ta mer dramatiska bilder.

Under dagarna jobbade vi med bilderna som deltagarna tagit och hade ett par givande bilddiskussioner där vi avhandlade vad som var bra och vad som kunde bli bättre.
I mitt tycke var det över lag mycket hög klass på bilderna med fina kompositioner och bra tekniskt utförande.

Min vän Bodil fixade med all mat och kringservice vilket underlättade mitt arbete. Hon bjöd på en diger matsedel med mycket god mat och jag kan garantera att ingen behövde gå hungrig under helgen. Tack för din insats!

Jag tycker det blev en mycket lyckad helg. Förhoppningsvis var deltagarna också nöjda och åkte hem med nya kunskaper och en dos inspiration.
Jag vill tacka alla deltagare för er fina inställning och ert glada humör (trots nästan omänskliga tider) det gjorde mitt arbete enkelt och det var fantastiskt kul att få vägleda er under helgen.

Nedan kan man se ett urval av bilderna som visades under bilddiskussionerna.

/Peter

Foto: Anders Angelhag

Foto: Anders Angelhag

 

Foto: Patrik Svensson

Foto: Patrik Svensson

 

Foto: Oskar Antonsson

Foto: Oskar Antonsson

 

Foto: Mats Danielsson

Foto: Mats Danielsson

 

Foto: Magnus Höög

Foto: Magnus Höög

 

Foto: Solveig Lärnung

Foto: Solveig Lärnung

 

Foto: Hans Olander

Foto: Hans Olander

 

Foto: Cristian Lintrup

Foto: Cristian LintrupMitt pågående bokprojekt

söndag, 19 april, 2015

Det blir ingen månadsbild den här månaden. I stället tänkte jag visa några bilder och ge lite er lite insyn i mitt pågående bokprojekt.

Hela vintern har jag suttit och jobbat med ett bokprojekt om mina resor till sydvästra USA och nu börjar det äntligen likna något som förhoppningsvis inom de närmaste veckorna kan gå till tryck.

Arbete med ett bokuppslag i datorn.

Arbete med ett bokuppslag i datorn.

När jag strax efter nyår började skissa på boken kunde jag inte föreställa mig hur otroligt mycket jobb det skulle bli. I stort sett all tid utöver mitt ordinarie jobb har gått till projektet.
Det är också orsaken till att det inte har blivit så mycket fotograferande och därmed inte så mycket bilder att visa upp. Jag hoppas kunna ta igen det när jag är klar med boken.

Jag började med att skriva texter vilket inte är helt lätt då man inte är någon författare precis, men nu börjar det kännas bra. Det kommer bli en blandning där jag dels berättar om platserna jag varit på och dels upplevelser jag har haft under resorna.

Huvuddelen av de 156 sidorna kommer dock vara bilder och urvalet av dem har gett mig både huvudvärk och sömnlösa nätter. Det är verkligen ”kill your darlings” när man ska sätta ihop en samling bilder som både ska följa en berättelse och samtidigt passar i bokens layout. Ibland har det känts hårt när en favoritbild måste väljas bort, men när man efteråt ser på helheten och den känns bra, glömmer man snabbt bort den aktuella bilden.

Jag gjorde en fullstor "dummy" som varit till stor hjälp i processen.

Jag gjorde en fullstor "dummy" som varit till stor hjälp i processen.

Det gäller att vara klok nog att inse sina begränsningar (Inte ens jag kan allt). :)
Jag tagit hjälp av kunniga personer som varit snälla att hjälpa mig med de områden där jag känner att kunskaperna brister för mycket. I mitt fall är det i huvudsak design/layout, svenska språket och bilbehandling för tryck som jag fått mycket fin hjälp med. Bara en sådan sak som att välja typsnitt är ju en hel vetenskap.

Nu är jag på slutspurten av min del i produktionen och det känns ganska bra.
I fredags fick jag det första provtrycket från tryckeriet vilket i huvudsak såg bra ut men gjorde mig lite förvirrad när det gäller vissa färger, men det ska jag nog lösa.

Provtryck för att kolla färger och skäprpa mm.

Provtryck för att kolla färger och skärpa. (Färgerna de här mobilbilderna visar är inte i närheten av verkligheten)

Jag kommer säkert vara nervös när jag har skickat i väg materialet men hoppas och tror att jag själv kommer bli nöjd med det färdiga resultatet.
Sen hoppas jag naturligtvis att många av er ska tycka att den verkar intressant och tänka er att köpa den.

Boken blir 29 x 29 cm med 156 sidor så det är ingen liten pocket precis.
Priset är inte satt till 100% men någonstans mellan 300-400kr plus ev. frakt kommer den att kosta.

Så snart jag har skickat den till tryck och allt är klart kommer jag lägga upp ett beställningsformulär på min hemsida.

Vill man redan nu förbeställa ett ex går det också bra.
Skicka då ett mejl till info@natureinframes.net med ditt namn, mejladress, postadress och mobilnummer.
Vill du ha den signerad får du även lämna lite information om den saken. Till vem ska boken signeras och finns det specifika önskemål om vad jag ska skriva?

 

En digital 3d-illustration på hur boken kan komma att se ut.

En digital 3d-illustration på hur boken kan komma att se ut.

Ha en nu fortsatt skön vår.  Vi hörs och ses framöver. :)

PeterLite tankar om framtiden

söndag, 17 augusti, 2014

Här kommer lite tankar om framtiden som fotograf och min fotoverksamhet.

En bild från 2008 som betydde mycket i början av min ”fotokarriär”. (Lindesnäs, Skåne.)

En bild från 2008 som betydde mycket för starten av min ”fotokarriär”.

Som många av er vet, har jag under de senaste åren varit med och assisterat på Patrik Larssons olika kurser i landskapsfotografering, och jag är väldigt tacksam mot Patrik att han har låtit mig vara med. Det har varit fantastiskt roligt och jag har lärt mig mycket om att fotografera och att undervisa i landskapsfotografering.
Men nu är det tyvärr så att Patrik inte längre har möjlighet att ha med en assistent på sina kurser.

Även om det för stunden känns lite tråkigt att missa de roliga kurshelgerna i höst, får jag nu i stället koncentrera mig mer på att utveckla min egen verksamhet.

Jag kommer dock inte att erbjuda något digert program med kurser.
Det kommer bli en helgkurs nästa år (mer om det längst ner i inlägget), sen kanske någon enstaka helgkurs om året. Annars är det i huvudsak dagskurser, privatkurser och fotoguidningar som kommer finnas i utbudet.

Jag är och vill fortsätta vara en landskapsfotograf!
Att fotografera är det bästa jag vet och även om det är fantastiskt kul att hålla kurser är det ju själva fotograferingen jag mest vill hålla på med.

Det tar mycket tid och kraft att hålla i kurser och framförallt planera desamma. Och tid är något jag inte har jättemycket av, då min fotoverksamhet är något jag driver vid sidan av mitt ordinarie jobb, på ett arkitektkontor i Malmö.
Därför finns en uppenbar risk att den mesta av tiden jag har för att fotografera äts upp av tiden för att planera och köra kurser, om jag satsar för hårt på den biten, och det känns som en ganska dum väg att gå.

I stället kommer jag lägga krutet på få kurstillfällen och mer tid på att fotografera.
Resultatet av det hoppas jag blir fler föreläsningar/bildvisningar, utställningar, kanske någon bok och förhoppningsvis lite försäljning av bilder.

Jag hoppas på fortsatt stöd och glada tillrop från alla mina fotovänner. :)

Närmast i planeringen ligger en helg i september med två dagskurser i Växjö.
Efter det närmar sig en ny resa till Sydvästra USA, i slutet av oktober, men den berättar jag mer om senare.

Så till den planerade kurshelgen nästa år.
Den kommer att bli på Kullaberg första helgen i juni (5-7 juni). Huvudsyftet med helgen är att, med hjälp av min lokalkännedom, besöka och fotografera spännande platser på den dramatiska norra sidan av Kullabergshalvön.
Norrsidan är i mitt tycke den häftigaste delen av Kullaberg och vid den här tiden på året får man in fint ljus både kväll och morgon.
Vi kommer bo i Kullabergsstugorna som ligger mitt i naturreservatet uppe på ”Kullaberget” och jag kommer på olika sätt dela med mig av min kunskap vad det gäller att fotografera den här typen av landskapsbilder.
Mer information om anmälan, priser mm. kommer inom några veckor.
Om du redan nu känner att det här är något du vill vara med på, kan du skicka ett mejl till info@natureinframes.net så hamnar du först i kön när det är dags.

Ha det fint tills vi ses och hörs!

En bild från norra sidan av Kullaberg i förra veckan.

En bild från norra sidan av Kullaberg i förra veckan.

/PeterWorkshop i Blekinge Skärgård

måndag, 26 augusti, 2013
Lindö på lördagskvällen

Lindö på lördagskvällen

I helgen var det dags för höstens första workshop med landskapsfotografering på schemat. Den här gången var platsen Blekinge Skärgård vilket var en relativt ny miljö även för mig.
Almö, Stärnö och Lindö var de platser vi besökte.
Visserligen har jag varit på några av dessa platser tidigare men då inte sett dom med en fotografs ögon, så det var riktigt kul.
Blekinge skärgård har en natur som skiljer sig en del från de kustlandskap jag är van vid. Här är det inga branta klippor ner i havet utan skogen och kulturlandskapet går hela vägen ut till havskanten.

Som vanligt var workshopen i Fotograf Patrik Larssons regi med mig som assistent.
Vi båda åkte till Blekinge redan i fredags för att göra en sista rekognosering innan deltagarna dök upp på fredagseftermiddagen. Det var det ett härligt gäng vi hade nöjet att guida runt under helgen och den nästan obligatoriska sköna stämningen i gruppen infann sig snabbt.
Kanske är det för att vi alla delar samma intresse, är lika halvgalna och tycker det är helt okej att stiga upp mitt i natten för att åka ut och fotografera, som gör att det trots olika åldrar och bakgrund nästan alltid blir en så väl fungerande grupp under våra workshophelger.

Så tack till Patrik och alla deltagare för ännu en rolig och lärorik helg.
Och även om det sliter på en att stiga upp vi 03.30 flera dagar i rad (man kan bli trött så man mår illa) :) så är det alltid värt det när man får se deltagarnas bilder under bilddiskussionen på söndagen.

/PeterOväderskväll på Kullaberg

söndag, 4 augusti, 2013
Läckra stenformationer vid Käringmalen.

Läckra stenformationer vid Käringmalen.

En kväll i förra veckan då jag visste att det fanns risk för åskväder åkte jag upp till Kullaberg.  Jag har tidigare fått ett tips av en fotovän om en plats som heter Käringmalen vilken jag har sett fina bilder ifrån men aldrig tidigare besökt.

Käringmalen ligger på den norra sidan av Kullahalvön så det är sommarhalvåret som är den bästa tidan att åka dit eftersom ljuset under resterande delen av året inte kommer åt den sidan.

När jag väl hittat ner till malen så visade det sig vara en riktigt fin plats med läckra stenformationer och dramatiska klippor.

Det var i stort sett klar himmel när jag kom dit men ett massivt åskoväder närmade sig från Danmark och ganska snart hade jag en himmel som var full av moln med ”karaktär”.
Åskovädret kom inte heller rakt på mig utan tog en nordligare bana över havet, in över Hallands Väderö för att senare slå till med full kraft över Bjärehalvön.

Ovädret slår till över Hallands Väderö (En liten blixt till vänster)

Oväder över Hallands Väderö (En liten blixt till vänster)

Rakt över Kullaberg var det i stället en klar himmel vilket gjorde att jag fick ett bra ljus på min förgrund uppifrån. Ett ljus som blev varmare för varje minut när solen gick ner i havet bakom ovädret.
Med andra ord helt ok förhållanden för landskapsfoto. :)
Det enda jag hade kunnat önska var lite större vågor, men man kan ju inte få allt.

Några blixtar över havet i horisonten.

Några blixtar över havet i horisonten.

Jag blev kvar där tills det var riktigt mörkt och försökte bland annat få med några blixtar i mina bilder. Det är inte helt lätt men jag lyckades i alla i fall ett par  gånger även om man kanske får leta lite för att hitta dom.

Till Käringmalen kommer jag absolut att återkomma då jag tycker stället var väl så bra som de mer kända och välbesökta platserna på Kullaberg.
Tack för tipset Michael.

/PeterVår på Österlen

måndag, 27 maj, 2013
Häftiga moln vid Haväng

Häftiga moln vid Haväng

 

Precis hemkommen efter en långhelg på Österlen där jag har assisterat fotograf Patrik Larsson under en workshop torsdag till söndag.

Vi hade 14 entusiastiska deltagare med lite halvgalna inslag som gjorde att det blev en skön stämning i gruppen med mycket skämt och skratt.
Vädret samarbetade inte fullt ut den här gången vilket innebar att det blev någon oplanerad sovmorgon (vilket en del av oss i och för sig behövde). Å andra sidan hade vi i övrigt bra fotoväder inklusive en riktigt bra kväll vid Haväng då en ovädersfront kom in från havet.
Den kvällen jobbade många av deltagarna med långa slutartider och fick bilder med bra ”fart” i molnen precis som i den övre bilden vilken jag tog med två minuters exponering.

Trots det lite tjuriga vädret tycker jag det blev en bra workshop och jag hoppas att de något slitna deltagarna åkte hemåt på söndagseftermiddagen nöjda med helgen.

 

Fin kväll vid Stenshuvud

Fin kväll vid Stenshuvud

/PeterWorkshophelg på Söderåsen

tisdag, 30 april, 2013
Morgonsol i närheten av Kopparhatten

Morgonsol i närheten av Kopparhatten

I helgen var jag med och höll en workshop i Söderåsens Nationalpark
”Möt våren i Skånes pärla” i fotograf Patrik Larssons Regi. (www.fotografpatriklarsson.se)

Det var tio entusiastiska deltagare från i huvudsak Stockholms- och Göteborgsområdet kryddat med lite Norskt och Halländskt inslag.

Våren är ju riktigt sen i år och till en början var nog deltagarna en aning besvikna på att tidpunkten inte var den rätta för den härliga lövsprickningen i bokskogen.
Men Söderåsen är trots avsaknaden av nyutspruckna löv en fantastisk plats att fotografera på.
Så Patrik och jag försökte få deltagarna att anta utmaningen som det innebär att fotografera i en bokskog innan löven kommit och det är inte lätt ska ni veta.
Men till vår glädje antog de uppgiften med ett leende och kämpade på bland trädstammar, grenar, gamla höstlöv och små vattendrag.
Resultatet som visades upp under bilddiskussionerna var över all förväntan och de flesta bilderna höll en mycket hög klass. Som ”lärare” var det oftast svårt att hitta något alls att anmärka på. Riktigt kul att se.

En stor del av tiden vi var ute och fotograferade tillbringade vi i den mindre kända Klövaravinen som ligger en bit utanför Nationalparken. För de flesta var det en ny plats att komma till och i mitt tycke är den är minst lika intressant att besöka som ravinen vid Skäralid.

Även om löven inte ännu är utspruckna finns bokskogens knoppar, som är rödfärgade så här strax innan lövsprickningen. Det tillsammans med kala träd av andra trädslag ger hela skogen en väldigt fin, subtil och varierande färgpalett och det hade några av deltagarna utnyttjat på ett fantastiskt fint sätt i sina bilder.

Jag tycker det var en riktigt bra workshop och jag tror och hoppas att deltagarna, trots den sena våren, också är nöjda med helgen.

Vy från södra sidan (serpentinvägen) av Skäralidsravinen

Vy från södra sidan (serpentinvägen) av Skäralidsravinen

/PeterNågra bra dagar

tisdag, 9 april, 2013
Vågor vid Fykan

Vågor vid Fykan

 

De senaste dagarna har varit några bra dagar i fotografins tecken. Både trevliga och lärorika samt något att ta med sig i erfarenhetsbanken.

I fredags startade vårens första workshop. (Jag anordnar inte egna workshops utan jobbar tillsammans med Fotograf Patrik Larsson i hans regi. Se mer på www.fotografpatriklarsson.se)

Det här var en grundkurs i landskapsfoto och vi var på fantastiska Ramsvikslandet i Bohuslän.
Gruppen på åtta deltagare bestod av sju härliga gubbar och en lika härlig tjej och det var en skön stämning under hela helgen.
Även om det var lite kylslaget hade vi tur med vädret och höjdpunkten var lördagskvällen ute vid Fykan då vi hade både vågor och i alla fall en delvis fin himmel.
Fykan är också i mitt tycke ett av de finaste kustpartierna vi har i det här landet med sina släta klippor i röd Bohusgranit. Har ni inte varit där är det värt ett besök.

Efter workshopen tillbringade jag natten i Göteborg eftersom jag på måndagskvällen skulle hålla en föreläsning/bildvisning på Vårgårda Fotoklubb.
Det här var den största (och kanske viktigaste) föreläsningen jag hittills har genomfört och jag tycker faktiskt att det, trots lite nervositet, gick riktigt bra. Enligt vad de sa i klubben är det enbart ett fåtal föreläsare under de senaste åren som dragit större publik och det är ju riktigt roligt att höra.
Nu blir det att jobba vidare, försöka få fler möjligheter att föreläsa och slipa på den tekniken så kanske det kan leda till något ännu större framöver.

/Peter

Bohusgranit på Ramsvikslandet

Bohusgranit på RamsvikslandetStorm över Death Valley

måndag, 5 november, 2012
Storm över Mesquite Flat Dunes i Death Valley

Storm över Mesquite Flat Dunes i Death Valley

När vi första dagen på resan anlände till Death Valley (från ett översvämmat! Las Vegas) trodde vi nog att det skulle bli lite torrare väder. Dalen är ju ändå en av de torraste platserna på den här planeten.
Till en början var det också så, men framåt kvällen tornade molnen upp sig och blev allt mörkare.

Vi åkte ut till sanddynorna i närheten av Mesquite Flat Dunes och när vi kom dit var det riktigt häftiga skyar.
Det var första fototillfället på resan och jag brukar vilja ha ett par tillfällen på mig innan jag är i gång på allvar. Har man dessutom aldrig varit på platsen tidigare kan det vara ganska svårt.
Jag får erkänna att jag kände mig lite besviken då jag trodde jag inte alls hade lyckats med fotograferandet, trots utmärkta förhållande. Fast när jag nu har tittat igenom bilderna har jag ändå hittat ett par som jag är nöjd med, så det känns bra.

När det började bli för mörkt för att fotografera uppmärksammade vi att det faktiskt var fyra åskfronter som omringade oss och vi var en bra bit ifrån bilen. Då var vi verkligen inte tuffa och började först gå i rask takt mot bilen och lite senare sprang vi för livet (kändes det som). Vi lyckades komma tillbaka till bilen i god tid innan åskan var över oss och stod en stund och beskådade skådespelet. Naturen och vädrets makter kan verkligen vara häftigt när det brakar loss.

Ovädret höll sig länge på avstånd men på natten vaknade jag av att ett dån som att ett tåg kom emot oss i hög fart. När dånet nådde oss på campsiten ryckte och slet det i tältet och regnet fullständigt vräkte ner. Det måste ha varit ett av århundradets värsta regnstorm (på en plats som brukar få mindre än 50mm regn per år) och allt fint i dalen förstördes samtidigt som många vägar spolades bort av så kallade flash floods.

Nästa dag var allt som vanligt igen med närmare 30 grader varmt och stekande sol men sanddynorna var bruna och fula av fukten, alla fina ”vågor” i sanden var borta och saltfälten hade luckrats upp till en brun sörja.

Vi trodde nog att allt skulle torka upp snabbt i värmen. Men när vi hade varit där ett par dagar och det fortfarande var fukt ett par decimeter ner i sanden, lämnade vi Death Valley och åkte vidare.
Av det här stället har jag definitiv revansch att kräva.

/Peter


Older Posts »