Bakom Bilden: ”Thors Hammer”

lördag, 9 juni, 2012
Thors Hammer

Thors Hammer, Bryce Canyon NP, Utah

I oktober kommer jag att återvända till sydvästra USA för en treveckor lång resa.
Redan nu är planeringen i gång och längtan till sandstensöknen blir stark när man tittar tillbaka på bilderna från förra resan.
I skrivande stund är resekompisen Patrik i Utah på en resa och kommer förhoppningsvis hem med en del nya idéer om platser som vi kan besöka till hösten.

Den här bilden är tagen vid Bryce Canyon National Park i Utah. Det är ett riktigt häftigt ställe men ganska begränsat. Vi stannade där bara en natt men hade tur att få en riktigt fin morgon. Kvällen innan hade vi varit här och ”rekat” så vi visste hur de första solstrålarna skulle komma in i canyonen. På morgonen innan solen gått upp tog vi oss ner en bit i canyonen så vi hade en vägg av röd sandsten bakom oss och det var den bergväggen som senare gav det fina ljuset.
Det som hände när den starka solen tittade fram var att den lyste upp den röda bergväggen bakom oss, vilket fick ljuset att studsa tillbaka och lysa upp motivet. Den här typen av reflekterande ljus är oftast mjukt och väldigt fint att fotografera i.
Den stora stenformationen med en ”knöl” på toppen heter Thors Hammer, därav namnet på bilden.

/Peter

 Bakom Bilden ”Factory Butte”

fredag, 22 juli, 2011
Factory Butte

Factory Butte, Utah, USA

Strax öster om nationalparken Capitol Reef i Utah reser sig ett några hundra meter högt berg likt en borg eller katedral ur ökensanden.
Det heter Factory Butte och är ett fristående berg med en platt topp och bergväggar av eroderad sandsten i vackra mönster.

(Vill ni se hur hela berget ser ut kan ni ”googla” på ”Factory Butte” så hittar ni säkert bilder).

Detta var under min USA-resa i oktober 2010.
Vi startade tidigt från vår campsite inne i nationalparken och var framme innan solen hade börjat gå upp. Vägen låg några kilometer från berget och när morgonljuset kom tog vi sikte mot det och började gå.
Jag tog först en del bilder på hela berget, men en helt klar himmel och diverse andra faktorer gjorde att det inte kändes som någon vinnare.
Det var i stället när jag tog fram teleobjektivet och koncentrerade mig på bergväggens formationer som det blev intressant.
Det var riktigt spännande att leta kompositioner bland alla linjer och ”små” stenar.
Efter att jag ägnat en stund åt att panorera över bergväggen hittade jag det här utsnittet som jag gillade.

Sydvästra USA är otroligt häftigt med en makalös natur. Jag skulle gärna åka dit i höst igen men kommer troligtvis inte ha den möjligheten. Jag får nöja mig med ett par veckor på Island i augusti i stället (inte så dumt det heller). Man kan ju inte få allt här i livet. :)

/PeterBakom Bilden: ”Morning Fog”

måndag, 23 maj, 2011
Morning Fog

Morning Fog

Det här är en ”gammal” bild som jag tog för nästan 3 år sedan. Det är också min hittills mest framgångsrika bild som bl.a. har gett mig ett fotosafari till Afrika som tävlingspris och blivit en av 12 utvalda bilder till Nikon International Calendar 2010.

Sanningen är att bilden kom till lite av en slump.

Det var tidig höst och morgonljuset var något alldeles extra. Himlen färgade naturen i en blålila ton samtidigt som den uppgående solen färgade den lätta dimman citrongul.

Platsen är Lindesnäs strax utanför Malmö och jag var på väg till ett annat ställe i närheten som jag hade i åtanke den här morgonen.  Jag körde förbi den här vägen och ”råkade” se scenen med träden i rad som bildade en enhet samtidigt som det fantastiska ljuset och dimman bildade en fin bakgrund.
Så det blev att ställa sig på bromsen, backa tillbaka, parkera bilen och sätta upp stativet.

Jag komponerade bilden så att träden hamnade i linje som jag hade sett det från bilen. Jag använde vägen som ett ”ledande” element vilket ger djup i bilden. Eftersom jag valde en centrerad horisont ville jag undvika att lägga även träden och vägen centrerat i bilden. Om alla element i en bild är centrerade är det lätt att den tappar lite av dynamiken och känns statisk.

I dag är träden nedsågade vilket gör den här bilden lite unik eftersom den aldrig kan återskapas.

Platsen jag först hade i åtanke hann jag inte fram till innan det fina ljuset var borta men det kan jag leva med. :)

/PeterBakom bilden: ”The Chute”

söndag, 10 april, 2011
The Chute

The Chute (Rännan)

The Chute eller The Crack som en del kallar den hittar man i Zion NP i Utah.
Det är en drygt två timmars vandring för att ta sig till det här stället och tillbakavägen avslutas med en klättring som höll på att ta livet av mig.

Det egentliga målet med vandringen var ”The Subway” som är en häftig tubformad canyonformation (det finns en bild på den i galleriet på hemsidan).
Det här fenomenet hittar man strax nedanför The Subway. Det är en spricka (eller ränna) i berget där i stort sett allt vatten från en bäck samlas och forsar igenom.

Jag ställde upp stativet så att kameran hamnade rakt över rännan och gjorde en komposition där jag försökte få de färgglada höstlöven, det röda berget och vattnet att samspela.
Jag använde ett polarisationsfilter för att tona ner reflektionen i berget till en lagom nivå.
Filtret som är mörkfärgat gör också att exponeringstiden blir lite längre och vattnets rörelse framstår som en dimma eller rök.

Ett tips när man använder filter över forsande vatten är att skruva fast det ordentligt.
Det hade inte jag gjort. Men det är en annan historia. :)

/PeterBakom bilden: ”Acacia from Above”

tisdag, 22 mars, 2011
Acacia from Above

Akacia från luftballong över Serengeti

Jag har ett flertal gånger fått frågor om hur den här bilden är gjord och det kanske inte är så konstigt, för det är ju en lite annorlunda bild.

Bilden tog jag för nästan exakt två år sedan på en resa till Tanzania. Platsen är nationalparken Serengeti och bilden är tagen från en luftballong.
Att flyga luftballong över Serengeti en tidig morgon är något man önskar att alla skulle få uppleva. Det är en helt fantastisk häftigt!

Vi började tidigt och kom upp i luften precis när solen steg över horisonten. När jag då såg de långa skuggorna från enstaka träd och buskar växte en idé om att göra något sånt här.
Från början hade jag tankar på att fotografera ett djur ovanifrån. Då skulle man bara se ryggen på djuret och skuggan skulle avslöja dess form.
Nu visade det sig att det var väldigt dåligt med djur på savannen den här morgonen så jag fick i stället utföra min idé på en ensam Akacia.
Allt höll på att gå i stöpet eftersom det på grund av en lågt stående sol var alldeles för långa skuggor under större delen av ballongfärden. Men som tur är stiger solen snabbt i Afrika.
Strax innan vi skulle gå ner för landning var skuggorna lagom långa och jag såg att vi var på väg att flyga rakt över det här trädet. När vi var precis över det lutade jag mig ut ur korgen så långt jag vågade och knäppte några bilder. En av bilderna satt precis där den skulle och resultatet blev det här.

Även om ursprungsidén var en bild med ett djur och dess skugga så tycker jag det blev en riktigt bra bild som också är lite originell.

/Peter