Månadens Bild – Mars

onsdag, 30 mars, 2011

 

Månadens Bild - Mars

Star Trails

Jag har länge haft funderingar på att göra en sådan här ”stjärnspårs-bild”.
För ett par veckor sedan var förhållandena de rätta och då blev det äntligen av.
Här är resultatet.

Hur gör man då en sådan här bild?
För det första måste förhållandena vara de rätta och det innebär en stjärnklar natt utan månsken samt en plats som inte ligger för nära bebyggelse med ljus som stör.
Vad det gäller utrusningen måste kameran vara monterad på ett stativ och ha ett så kallat bulb-läge d.v.s. möjlighet att hålla slutaren öppen en längre tid. Det är också en nödvändighet att ha någon typ av fjärrutlösare som går att låsa i nedtryckt läge (jag använder en enkel trådutlösare för ett par hundralappar). Annars måste man hålla nere kamerans avtryckare hela tiden och det skulle garanterat inte gå så bra. Tyvärr brukar inte de enklare modellerna av systemkameror ha möjlighet att ansluta en sådan kabel. 

Stjärnhimlen på norra halvklotet roterar runt polstjärnan. Så om man vill ha en ”stjärnkarusell” som den här får man börja med att lokalisera polstjärnan och placera där man vill ha den i sin komposition. Sen är det bara att sätta igång.
Tiden på den sammanlagda exponeringen avgör hur långa spår det ska bli av stjärnorna. Den här bilden har en exponeringstid på sammanlagt 64 minuter.
Nu är det tyvärr inte så enkelt som att sätta igång exponeringen och komma tillbaka en timme senare, i alla fall inte om man har en digitalkamera.
Sensorn i kameran alstrar värme som i sin tur ger brus i bilden och man bör hålla sig under 10 minuter per exponering för att slippa problem. Min bild är gjord av åtta stycken åtta minuters exponeringar. Använd lågt iso och en ganska stor bländare. Här har jag använt iso 200 och f5,6.

Man är alltså aktiv i ca 5 sekunder var 8:e minut så det kan vara bra att ha med sig en bok och en pannlampa eller något liknande. Men var inte för nära kameran med ficklampan/pannlampan för då kan ljuset störa. Man kan också sitta och titta på stjärnhimlen, ut i universum och fundera på vad som finns där, fast då är det lätt att man blir lite knäpp. Varma kläder och skor är att rekommendera.

När man sen kommer hem använder man den första exponeringen som grund i photoshop och lägger de följande som lager över den med blandningsläget ”ljusare” eller ”lighter” (om man har engelsk version av photoshop) och där är bilden klar!
Ett tips är att börja den första exponeringen när det fortfarande finns lite spår av dagsljus kvar eftersom man då får lite sköna färger på himlen. När det är helt mörkt blir himlen orange/svart och det tycker inte jag är lika snyggt.

Nu är det bara att ge sig ut och prova.

/PeterBakom bilden: ”Acacia from Above”

tisdag, 22 mars, 2011
Acacia from Above

Akacia från luftballong över Serengeti

Jag har ett flertal gånger fått frågor om hur den här bilden är gjord och det kanske inte är så konstigt, för det är ju en lite annorlunda bild.

Bilden tog jag för nästan exakt två år sedan på en resa till Tanzania. Platsen är nationalparken Serengeti och bilden är tagen från en luftballong.
Att flyga luftballong över Serengeti en tidig morgon är något man önskar att alla skulle få uppleva. Det är en helt fantastisk häftigt!

Vi började tidigt och kom upp i luften precis när solen steg över horisonten. När jag då såg de långa skuggorna från enstaka träd och buskar växte en idé om att göra något sånt här.
Från början hade jag tankar på att fotografera ett djur ovanifrån. Då skulle man bara se ryggen på djuret och skuggan skulle avslöja dess form.
Nu visade det sig att det var väldigt dåligt med djur på savannen den här morgonen så jag fick i stället utföra min idé på en ensam Akacia.
Allt höll på att gå i stöpet eftersom det på grund av en lågt stående sol var alldeles för långa skuggor under större delen av ballongfärden. Men som tur är stiger solen snabbt i Afrika.
Strax innan vi skulle gå ner för landning var skuggorna lagom långa och jag såg att vi var på väg att flyga rakt över det här trädet. När vi var precis över det lutade jag mig ut ur korgen så långt jag vågade och knäppte några bilder. En av bilderna satt precis där den skulle och resultatet blev det här.

Även om ursprungsidén var en bild med ett djur och dess skugga så tycker jag det blev en riktigt bra bild som också är lite originell.

/PeterVälkomna!

måndag, 14 mars, 2011
Valley of Fire

Jag fotograferar sandsten i Valley of Fire, Nevada (foto: Patrik Larsson)

Välkomna till min nya hemsida och blogg! Hoppas ni gillar den.
Som ni ser har jag även bytt domännamn. Eftersom alla bra domäner som har något med ”Peter Nilsson” att göra är upptagna, har jag valt att använda ett helt annat namn och då fick det bli Nature in Frames (natureinframes.net). Jag tycker det är ett bra namn som sammanfattar vad jag håller på med och som dessutom fungerar både i Sverige och Internationellt.

En skillnad mot min gamla hemsida är att galleriet numera är indelat i kategorier.
Landskap – som är bilder på de stora landskapen, Intima Landskap – vilket är bilder på mindre detaljer och scenerier i Naturen, Vilda djur – är precis vad det låter som och Svartvitt – som är en ny kategori och inte fanns med på gamla hemsidan. På senare tid har jag börjat göra mer och mer svartvita bilder, så nu får det en plats i galleriet.

Här på bloggen har jag tänkt skriva lite tankar och berättelser om mitt fotograferande.
Det kommer att bli en ”månades bild” varje månad men också lite annat, som små reseberättelser, bakom bilden-inlägg, lite tips för nybörjaren mm.
Det vore det kul om ni vill kommentera inläggen med era synpunkter och eventuella frågor.

Vill ni få ett meddelade via e-post när det finns ett nytt inlägg kan ni fylla i er e-postadress här till höger.

(Bilden är från min fotoresa till sydvästra USA i höstas. Platsen är Valley of Fire som ligger i Nevadas öken lite nordost om Las Vegas.)

Peter Nilsson