Bakom Bilden ”Factory Butte”

fredag, 22 juli, 2011
Factory Butte

Factory Butte, Utah, USA

Strax öster om nationalparken Capitol Reef i Utah reser sig ett några hundra meter högt berg likt en borg eller katedral ur ökensanden.
Det heter Factory Butte och är ett fristående berg med en platt topp och bergväggar av eroderad sandsten i vackra mönster.

(Vill ni se hur hela berget ser ut kan ni ”googla” på ”Factory Butte” så hittar ni säkert bilder).

Detta var under min USA-resa i oktober 2010.
Vi startade tidigt från vår campsite inne i nationalparken och var framme innan solen hade börjat gå upp. Vägen låg några kilometer från berget och när morgonljuset kom tog vi sikte mot det och började gå.
Jag tog först en del bilder på hela berget, men en helt klar himmel och diverse andra faktorer gjorde att det inte kändes som någon vinnare.
Det var i stället när jag tog fram teleobjektivet och koncentrerade mig på bergväggens formationer som det blev intressant.
Det var riktigt spännande att leta kompositioner bland alla linjer och ”små” stenar.
Efter att jag ägnat en stund åt att panorera över bergväggen hittade jag det här utsnittet som jag gillade.

Sydvästra USA är otroligt häftigt med en makalös natur. Jag skulle gärna åka dit i höst igen men kommer troligtvis inte ha den möjligheten. Jag får nöja mig med ett par veckor på Island i augusti i stället (inte så dumt det heller). Man kan ju inte få allt här i livet. :)

/PeterMånadens Bild – Juni

fredag, 8 juli, 2011
kalmaregöl

Kalmaregöl

Den här bilden är tagen en morgon vid Kalmaregöl som ligger i Småland mellan Lessebo och Kosta.
Morgonen var klar och kall med en fin dimma över gölen.
Jag ville ta bilden vid en tidpunkt då solen stigit tillräckligt för att dess strålar skulle slå genom träden men innan den hade ”bränt” bort all dimman över gölen.
Den här gången gick det dock inte att komponera en bild och sen stå och vänta, det var nämligen så sankt nere vid strandkanten så jag var tvungen att flytta runt hela tiden för att inte sjunka för djupt och fastna.

För att få den här stjärneffekten på solen måste man använda en liten bländare, i det här fallet f/25. En sån liten bländare är inte optimalt för skärpan i bilden (pga. av ett fenomen som kallas diffraktion) men ibland får man kompromissa för att få den effekten man vill ha. 

Den här morgonen hade jag sällskap av min systerdotter och svåger.
Orsaken till att vi åkte ut tillsammans var att systerdottern ville ha hjälp att ta en naturbild till ett skolarbete.
Hon tog sin bild innan solen hade gått upp, i ett lite annat ljus med mer dimma över vattnet och resultatet blev riktigt bra.
Så trots en missad sovmorgon och läckande stövlar hoppas jag hon också blev nöjd med sin bild och fick ett bra betyg.

/Peter