Min första egna utställning.

torsdag, 24 november, 2011
Besökare på utställningen

Besökare på utställningen.

Den gångna helgen genomförde jag min första egna fotoutställning.
Jag valde att lägga den i min uppväxtort Lessebo i Småland där jag fortfarande har många kompisar och andra som känner till vem jag är.

Jag fick låna den lokala konst- och hantverksgruppens stuga och jag lyckades  med hjälp av mina föräldrar anordna en fin utställning som jag blev mycket nöjd med.

Jag gjorde mitt bästa för att marknadsföra den genom facebook, e-mail och klassiska affischer som mina föräldrar satte upp på orten.
Den stora bonusen var dock att jag lyckades få en helsida om mig och mitt fotograferande i Smålandsposten samma dag som utställningen öppnade.
Smålandsposten är den enda lokaltidningen i trakten med ca 100 000 läsare, så mer kan man knappast önska.  (Det finns en länk till tidningsartikeln under nyheter på hemsidan.)

Under helgen, som på fredagskvällen började med en enkel vernissage, hade jag 100-150 besökare vilket kanske inte låter så mycket.
Men i stort sett alla stannade i minst en halvtimme och många i över en timme, vilket väl bör betyda att de gillade vad som visades.
Jag tror inte jag var utan besökare mer än någon timme sammanlagt på hela helgen.

Försäljningen av bilder gick väldigt trögt till en början men till slut blev det bra fart även på den och när helgen var slut hade jag sålt nästan hälften av de bilder jag hade med.

Jag vill rikta ett stort tack till alla besökare som bidrog till att det blev en lyckad utställning som jag känner mig både nöjd med och lite stolt över.

/Peter

Utställningen

Innan öppning på lördagen. Laddat med must och pepparkakor. :)Recension: Fotografera Landskap

lördag, 12 november, 2011
Fotografera Landskap

Fotografera Landskap från Moderskeppet

Förra helgen på Vårgårda Naturfotofestival, fick jag ett förhandsexemplar av Moderskeppets och Patrik Björk Larssons nya videokurs ”Fotografera Landskap”.

Nu har jag hunnit titta på den och som vanligt när det gäller Moderskeppet och Patriks produktioner är det en mycket pedagogisk kurs med ett lättsamt och trevligt upplägg.

Patrik går med sitt sedvanliga lugn igenom grunderna för vad man behöver kunna vid landskapsfotografering.
Man får lära sig om komposition, ljuset, kamerateknik, utrustning mm.  Och i slutet av kursen tar han även upp ett antal fallstudier där han visar hur man går till väga i olika specifika situationer (t.ex.  Rinnande vatten, långa slutartider, kust, fjäll och berg mm.)

Eftersom jag själv fotograferar landskap glädjer det mig att se Patrik ta upp flera små knep och tips, som det annars tar flera år att lära sig genom egna erfarenheter.

Om man sammanfattar, så är det (som förväntat) en mycket bra och konkret kurs som samtidigt är lite lagom charmig och nördig, precis som naturfotografi ska vara.

En videokurs som jag starkt rekommenderar. Finns att köpa på Moderskeppet.se

/PeterMånadens Bild – Oktober

torsdag, 3 november, 2011
Söderåsen i Höstskrud

Söderåsen i Höstskrud

Förra helgen hade jag äntligen möjlighet att åka ut och fotografera lite igen.  Det var en riktigt dimmig morgon och efter en timmes bilresa genom ”tjockan” mötte jag ett Söderåsen i höstskrud.

Det var som sagt inte någon solig morgon men vid ett sådant här tillfälle gör det inte så mycket. Det är snarare så att det lite murriga vädret och dimman gör att de fina höstfärgerna blir starkare (mer mättade) än när det är klart väder.

Den här gången var det fler fotografer än jag som besökte nationalparken och till och med en hel workshop med ”Hasselbladare”.
Jag pratade med ett par olika fotografer som åkt ner från Stockholm bara för att fotografera höstfärger på Söderåsen.
Det är då jag börjar förstå hur bra jag har det med bara en timmes bilresa till denna ”naturfotografiska” pärla.

/Peter