Invald i PhotoNatura

tisdag, 17 januari, 2012
Morgon i Fjallabak NP

Morgon i Fjallabak NP, Island, Aug 2011

För ett par kvällar sedan fick besked att min ansökan till Naturfotoföreningen PhotoNatura hade gillats av medlemmarna på årsmötet och jag valdes in som ny medlem.

Photonatura är en intressegrupp och förening som består av yrkesverksamma fotografer, semiproffs och amatörer. En av grundtankarna är ” att utveckla och vidga begreppet naturfoto både fotografiskt och konstnärligt med målsättningen att få omgivningen att acceptera naturfotografi som kvalitetsfotografi”.  Man sysslar också med en del gemensamma projekt som utställningar, föredrag och bokproduktioner.

Föreningen består av ca 40 medlemmar varav det mest kända namnet är fågelfotografen Brutus Östling.
Man träffas ett antal gånger om året och delar med sig av sitt kunnande och sina erfarenheter. Det ska bli riktigt kul och intressant att träffa de andra medlemmarna.

Ansökan innebar att man skulle skicka in 50 av sina bilder och beskriva sina meriter, målsättningar mm.
Vad medlemskapet kommer att ge mig i praktiken återstå att se men jag får nu sätta ett /PN efter mitt namn i fotosammanhang, vilket är lite av en kvalitetsstämpel.

Mer info om PhotoNatura finns här www.photonatura.se

Det finns dock en förening som i mitt tycke smäller lite högre som heter Naturfotograferna (/N). Där är de allra bästa med och intagningskraven ligger ett snäpp högre.
Jag behöver nog lite mer kött på benen och framförallt fler bra bilder innan jag söker dit.
Nästa år kanske. :)

/PeterMånadens Bild – December

måndag, 9 januari, 2012
Vinterträd vid Stenshuvud

Vinterträd vid Stenshuvud

December 2011 var riktigt tråkig ur fotosynpunkt med mestadels mulna dagar och gråväder. Så i stället väljer jag en blid från förra vintern som var ovanligt snörik här nere i södra Sverige.

Bilden är tagen i Stenshuvuds Nationalpark på Österlen och jag ”plumsade” runt en stund i midjedjup snö innan jag hittade det här motivet.

Redan vid fototillfället bestämde jag mig för att det här skulle bli en svartvit bild med ganska hög kontrast.  För mig är det annars vanligare att jag i efterhand testar att göra en ”färgbild” till svartvitt om jag tror att det kan bli bra.

Att tänka svartvitt när man fotograferar är i mitt tycke lite svårare än ”vanlig” fotografering.
Man får tänka i nyanser och toner i stället för färger, vilket är väldigt lärorikt och något man har nytta av även vid färgfotografering. I det här fallet kändes det dock ganska självklart.

Konvertering från färg till svartvitt är en hel vetenskap i sig. Men det bästa är att ta en raw-bild innehållande all färginformation och sen konvertera i efterhand. Då har man nästan obegränsade möjligheter att nå fram till det slutresultat man vill ha

Själv är jag inte speciellt duktig på svartvitkonvertering utan gör det ganska enkelt för mig.
I Lightroom, som är det program jag mest använder till efterbehandling, finns ett antal färdiga inställningar som ofta är ganska bra. Jag brukar välja den som mest liknar mitt önskade resultat och sen dra lite ”spakarna” för att nå fram till målet.

/Peter