Månadens Bild – Februari

måndag, 27 februari, 2012
Februarikväll vid Kullen
Februarikväll vid Kullen

Som jag skrivit tidigare blir det gärna kustmotiv som fotograferas den här tiden på året och i väntan på våren besökte jag förra helgen Kullaberg . På parkeringen träffade jag Erland Leide som är en av medlemmarna i PhotoNatura och vi tog sällskap ner till havskanten nedan för fyren.

Vi gick bort mot Silvergrottan och letade efter motiv och kompositioner bland klipporna, så att vi skulle vara redo när väl när solen sjunkit under horisonten och det fina ljuset kommit till oss.

Ganska ofta här vid Kullen visar det sig att solen går ner i ett dis och det fina efterljuset uteblir.
Jag vet inte varför det blir så, kanske är det den Danska luften som är boven i dramat.

Men den här kvällen blev det inte så utan vi fick ganska bra förhållande för lite kustbilder.
Det var ganska mycket skum i strandkanten och det var svårt att hitta några bra kompositioner utan att skummet kom med i bilden. Så jag bestämde mig i stället för att använda skummet i kompositionen och låta det bli en del av förgrunden. Jag använde en ganska kort slutartid (1,6 s) för att få med rörelsen och vågorna i havet.

/PeterMånadens Bild – Januari

måndag, 6 februari, 2012
Brantevik

Brantevik, Österlen

Den här årstiden kan det vara svårt att hitta fina motiv att fotografera. Särskilt här nere i söder där vi fortfarande inte har fått någon snö att tala om.
Det som kan fungera är kustmotiv som ju inte påverkas lika mycket av årstiderna.
Är sen inte ljuset tillräckligt bra för färgbilder kan man prova att göra svartvitt i stället.

Den här bilden är tagen en blåsig morgon i Brantevik på Österlen.
Det är ett ställe som inte är så känt för naturfotografer vilka oftare söker sig till Vårhallarna eller Stenshuvud när de besöker Österlen.

Men där finns en del spännande stenformationer på en sträcka av några hundra meter, även om de kanske är mindre dramatiska än t.ex. Vårhallarna.
Det kan dock vara lite lurigt att hitta dit, eftersom man får leta sig genom smågator i samhället för att komma till Parkeringen.

Även om inte förutsättningarna var perfekta gjorde jag ett försök att utnyttja vågorna för att få en bild med lite ”fart” i.
Om det sen lyckades är upp till betraktaren att avgöra. :)

/Peter