Månadens Bild – Maj

onsdag, 30 maj, 2012
Brösarps backar
Brösarps backar

Helgen som gick var jag på Österlen och upplevde försommaren när den är som bäst.

På nytt assisterade jag grabbarna i Creative Adventures på en workshop och även om jag denna gång inte kunde vara med hela tiden, var det ett riktigt trevligt gäng deltagare jag lärde känna.
Det blev bara några få timmars sömn på nätterna men nästan alla var med hela vägen och humöret var på topp. Naturligtvis var det en del trötta figurer på söndagseftermiddagen men det är ju inte så konstigt och hör liksom till en workshop om landskapsfoto.

Österlen är verkligen något extra och jag stortrivs alltid när jag åker över dit.
Det är svårt att beskriva vad det är som gör det så speciellt.
Kanske ligger det något i det som Danne Stråhed sjöng i sin hyllningssång.
”Det är nog lite närmre till himlen på Österlen”.

Bilden är från Brösarps Backar strax innan solen går upp på söndagsmorgonen.
Det var en fantastisk morgon med fina dimslöjor som bredde ut sig mellan kullarna. När sen solen visade sina första strålar blev det ett helt magiskt ljus som fick Patrik att dansa! och några av oss fick riktigt fina bilder.

Personligen stod jag just då utan något ”bra läge” och efter några sekunders panikletande efter motiv och funderande på objektivbyte gav jag upp.
Sånt händer ibland och då får man i stället njuta av naturens skådespel utan kamera.
Det är inte så tokigt det heller. :)

/PeterVår på Öland

söndag, 27 maj, 2012
Klipphällar vid Byrum

Klipphällar vid Byrum

Vid Kristihimmelsfärdshelgen var vi ett gäng från PhotoNatura som besökte Öland några dagar för att umgås och fotografera. Det var allt från fågelgalningar, macrotokar och landskapsnördar :) som samlades vid Kackelstugan på torsdagen.

Det var några riktigt trevliga dagar och för mig som ny medlem var det kul att lära känna några av de ”äldre” medlemmarna lite bättre.

Vi är ju alla ”naturfotografer” men det är intressant att se hur olika vi tänker och fotograferar.
Om man t.ex. jämför fågelfotografering med landskapsfotografering så är det egentligen två helt olika saker.
Jag hade nöjet att ha sällskap med Stefan Hage de tre första tillfällena vi var ute och fotograferade. Stefan är en fågelfotograf som ska åka till Island i sommar och ville ha lite tips på vägen om hur man fotograferar landskap.
Jag fick känslan av att det var en helt ny värld han fick känna på och jag är övertygad att skulle vara detsamma om rollerna var de omvända.

Bilden är tagen strax söder om Byrum på norra Öland där det finns lite fina klipphällar som går ut i Kalmarsund.
Tittar man noga ser man också Blå Jungfrun i bakgrunden.

/PeterEn helg på Ramsvikslandet

måndag, 14 maj, 2012
Fykan på Ramsvikslandet

Fykan på Ramsvikslandet

I helgen var det dags för workshop igen. Den här gången assisterade jag Patrik i Creative Adventures  på en ”Grunderna i Landskapsfotografering”.
Även om det blir lite sömn och man är duktigt sliten på måndagen är de här helgerna otroligt roliga och man utvecklas mycket genom att lära och inspirera andra fotografer.

Platsen för workshopen var Ramsvikslandet i Bohuslän, ett ställe jag inte varit på tidigare men definitivt kommer återvända till.
Patrik, som känner området väl, guidade oss till otroligt vackra platser med klippor i rundade former som inte är likt något annat jag har sett i Sverige.

Som jag skrivit tidigare har man som ledare för en workshop inte mycket tid för egen fotografering eftersom det naturligtvis är deltagarna som ska ha all uppmärksamhet.
Men jag snodde ändå åt mig en halvtimme på lördagskvällen och fick uppleva glädjen av att trycka på avtryckaren några gånger.

Jag planerar att återvända till det här området i sommar och kommer då ha mer tid på mig att försöka få några riktig bra bilder med mig hem.

/PeterMånadens Bild – April

tisdag, 1 maj, 2012
Björk vid Kopparhatten

Björk vid Kopparhatten

 

I morse steg jag upp okristligt tidigt (strax efter kl 3) för att ta mig till Söderåsens Nationalpark och den nyspruckna bokskogen.
Men vad fotograferade jag när jag kom dit? En Björk! :)
Sanningen är att bokskogens lövsprickning hade kommit lite för långt och allt börjat bli väldigt grönt. Jag var på samma plats för ett par dagar sedan med en workshop och då var det perfekt.
Det är när de första skira boklöven spricker ut och står i kontrast mot de kala träden man vill vara där och då är det riktigt fint.

Men tillbaka till Björken. I brist på riktigt bra bokskog sökte jag mig tillbaka till Kopparhatten där en av Sveriges troligtvis mest fotograferade björkar hänger ut över Skäralidsravinen.
Jag har gått förbi den många gånger utan att den känts något spännande.
Men i morse med dess nya skira löv i motljuset, precis innan solen kom över ravinkanten, tycker jag det funkade.

Jag har beskurit den till 4×5 format vilket är ett bildformat jag gillar skarpt.
Med min nya kamera, som jag går och väntar på, kan man välja att fotografera i detta format och se det utsnittet i kamerans sökare och liveview.
Jag har en känsla av att det är något jag kommer använda mycket.

/Peter