Storm över Death Valley

måndag, 5 november, 2012
Storm över Mesquite Flat Dunes i Death Valley

Storm över Mesquite Flat Dunes i Death Valley

När vi första dagen på resan anlände till Death Valley (från ett översvämmat! Las Vegas) trodde vi nog att det skulle bli lite torrare väder. Dalen är ju ändå en av de torraste platserna på den här planeten.
Till en början var det också så, men framåt kvällen tornade molnen upp sig och blev allt mörkare.

Vi åkte ut till sanddynorna i närheten av Mesquite Flat Dunes och när vi kom dit var det riktigt häftiga skyar.
Det var första fototillfället på resan och jag brukar vilja ha ett par tillfällen på mig innan jag är i gång på allvar. Har man dessutom aldrig varit på platsen tidigare kan det vara ganska svårt.
Jag får erkänna att jag kände mig lite besviken då jag trodde jag inte alls hade lyckats med fotograferandet, trots utmärkta förhållande. Fast när jag nu har tittat igenom bilderna har jag ändå hittat ett par som jag är nöjd med, så det känns bra.

När det började bli för mörkt för att fotografera uppmärksammade vi att det faktiskt var fyra åskfronter som omringade oss och vi var en bra bit ifrån bilen. Då var vi verkligen inte tuffa och började först gå i rask takt mot bilen och lite senare sprang vi för livet (kändes det som). Vi lyckades komma tillbaka till bilen i god tid innan åskan var över oss och stod en stund och beskådade skådespelet. Naturen och vädrets makter kan verkligen vara häftigt när det brakar loss.

Ovädret höll sig länge på avstånd men på natten vaknade jag av att ett dån som att ett tåg kom emot oss i hög fart. När dånet nådde oss på campsiten ryckte och slet det i tältet och regnet fullständigt vräkte ner. Det måste ha varit ett av århundradets värsta regnstorm (på en plats som brukar få mindre än 50mm regn per år) och allt fint i dalen förstördes samtidigt som många vägar spolades bort av så kallade flash floods.

Nästa dag var allt som vanligt igen med närmare 30 grader varmt och stekande sol men sanddynorna var bruna och fula av fukten, alla fina ”vågor” i sanden var borta och saltfälten hade luckrats upp till en brun sörja.

Vi trodde nog att allt skulle torka upp snabbt i värmen. Men när vi hade varit där ett par dagar och det fortfarande var fukt ett par decimeter ner i sanden, lämnade vi Death Valley och åkte vidare.
Av det här stället har jag definitiv revansch att kräva.

/PeterMånadens Bild – Oktober

fredag, 2 november, 2012
Mångfald i östra Zion NP

Mångfald i östra Zion NP

Denna månadens bild kommer naturligtvis från den nyligen avklarade USA-resan.

Fortfarande lite plågad av jetlag från resan har jag hittills bara skummat igenom bilderna som jag tog under resan.
Som vanligt när jag kommer hem från en längre fotoresa tycker jag inte att jag fått så många bra bilder med mig. Jag vet inte om det är ett vanligt fenomen, men så brukar det vara för mig vid första genomgången av bilderna. Kanske har det med höga förväntningar och färska minnen från fotograferingstillfället att göra.
Även om vi denna gången inte hade något ”flyt” med vädret och övriga förhållanden gällande fotograferingen hoppas jag att det ändå finns några guldkorn om jag ger det några dagar innan jag börjar processa bildmaterialet (det hade ju varit j-kligt surt annars). :)

Förutom vädrets envishet (klarblå himmel nästan hela tiden) var det en bra resa. Vi hade några tunga dagar med en ”kamerakrasch” och lite annat som drog ner humöret men jag tycker ändå att det vi fick se och uppleva var riktigt fint.
Det underlättar också när man har en resekompis som man funkar bra ihop med. Tack Patrik! Det är inte många man skulle kunna tillbringa tre veckor med så nära, utan att det blir några som helst meningsskiljaktigheter och tjurigheter.

Den här bilden kommer från östra Zion NP där höstfärgerna var på gång och framförallt lönnträden hade fått fin färg. Den delen av Zion är fantastisk när det gäller mångfald och färger och det finns massor av fina canyons där man i stort sett hela dagarna kan hitta fint ljus på träden.

Jag kommer naturligtvis att visa mer från resan när jag väl börjar framkalla bilderna.

/Peter