Recension av F-stop Loka kameraryggsäck

lördag, 12 januari, 2013
F-stop Loka

F-stop Loka kameraryggsäck (bild från fstopgear.com)

Nu har jag haft min F-stop Loka kameraryggsäck i snart ett år, använt den i många sammanhang och hunnit utsätta den för diverse påfrestningar. Dags för en recension.

F-stops system av kameraryggsäckar i Mountain-serien består av sammanlagt sex olika ryggsäckar i storlekar från 25 till 62 liter. Loka ligger i mitten av serien och har en volym på 40 liter.
Samtliga modeller är utrustade med ett riktigt bra bärsystem värdigt en riktig vandrarryggsäck och det är bekvämt att bära tung utrustning även längre sträckor.
Kamerautrustningen förvaras i en insats kallad ICU (internal camera unit) som man monterar fast inne i säcken. Insatserna finns i fyra olika storlekar från small till extra large (i pro-serien) och det finns även en variant av insatserna som är lite grundare (shallow-serien).
Man väljer storlek på ICU:n beroende på hur mycket kamerautrustning man vill ha med sig och resten av utrymmet i ryggsäcken kan fyllas med extrakläder och annat.
Vill man, går det att ta ur ICU:n helt och då har man en utmärkt ”vanlig” ryggsäck till de tillfällen då man inte behöver ha kameran med sig på turen.

Man kommer åt ICU:n genom en stor öppning i ryggen på ryggsäcken vilket har fördelen att man kan lägga ner ryggsäcken på marken och komma åt utrustningen utan att skita ner bärsystemet och andra delar som man bär mot kroppen. Man kommer också åt utrustningen även om regnskyddet sitter på säcken vilket är en stor fördel de dagar det är riktigt blött.

F-stop Loka

Man kommer åt kameran utan att skita ner bärsystemet eller ryggen på ryggsäcken när man lagt ner den på marken.

I min loka har jag en ICU i storleken Pro Large och den rymmer gott och väl min utrustning som består av Nikon D800, Nikon 14-24/2,8, Nikon 24-70/2,8, Sigma 100-400/4, konverter, filter, ett gäng med batterier, laddare och lite andra små prylar. Skulle jag skaffa ytterligare ett eller två normalstora objektiv skulle de också få plats.
Jag har även plats till ett regnställ, en jacka och kanske någon tröja eller liknade i utrymmet som blir över.
Loka är ungefär lika hög som den större modellen Tilopa men betydligt tightare och utan datorfack.
Det går att trycka ner en normalstor dator vid sidan av ICU:n i Lokan men om man ofta kommer ha med sig en dator ska man nog välja Tilopa i stället.

Gott om plats

Gott om plats för mycket Kamerautrustning.

Loka har ett stort ”huvudutrymme” där man har ICU:n. Det utrymmet kommer man åt genom öppningen på ryggen eller genom topplocket. ICU:n tar upp hela öppningen i ryggen så övrig utrustning får man packa genom topplocket.
Det finns också ett mindre fack i topplocket för småprylar som minneskort, pannlampa, nycklar mm.
På utsidan av säcken finns ytterligare ett fack vilket inte är jättestort men rymmer någon tröja, mössa och vantar eller vad man väljer att ha där. Det facket passar perfekt till mina stora kvadratiska filter (150x150mm) och hållare som jag har till mitt 14-24 objektiv.
På sidorna finns nätfickor för drickaflaskor och i botten ett utrymme för regnskyddet.
Runt om på säcken finns också en mängd remmar och fästen för att fästa diverse tillbehör, stativ mm.

Kvaliteten är i mitt tycke mycket bra. Tyget (eller väven) är riktigt hållbar, slitstark och dessutom mycket vattentålig. Alla dragkedjor är rejäla och håller att dra och slita i och de dragkedjor som sitter i utsatta lägen är också tätade mot vatten. Alla plastdetaljer som knäppen mm. är också rejäla och hållbara.
Botten på säcken är av ett tjockt gummiliknande vattentätt material som gör att man kan ställa ner säcken även om det är fuktigt på marken.

Under den senaste resan till USA fick min Loka vara med om en hel del tuff behandling (bl.a. att släpas och tryckas genom trånga canyons med sandstensväggar sträva som grovt sandpapper).
Förutom en del repor på plastdetaljerna och ett litet hål av nötning i ett hörn på bottenmaterialet, såg den kanske inte ut som ny men var ändå väldigt fräsch och fin vi hemkomsten.

På väg genom canyons

Jag på väg genom en trång och blöt canyon under USA-resan.

F-stop Loka är alltså i mitt tycke en kameraryggsäck som klarar mycket tuff behandling, är skön att bära och gott och väl rymmer vad jag behöver i kamerautrustning. Ibland skulle jag kanske önska lite mer utrymme för kläder, matsäck mm.
En sak jag har upptäckt som skulle kunna förbättras är att sidorna på ICU:n är ganska mjuka. Det gör att ICU:n väldigt lätt trycks ihop när man packar fullt i det resterande utrymmet genom topplocket.
Sen kan jag tycka att det borde följa med ett regnskydd till en sån här avancerad och ganska dyr kameraryggsäck. Nu får man köpa ett regnskydd separat från f-stop eller på något annat ställe som har tillbehör till ryggsäckar.

Annars är jag, som ni säkert förstår, mycket nöjd med min kameraryggsäck och jag har hittills inte sett något annat på marknaden som jag tycker håller samma klass som F-stop när det gäller kvalitet och funktion. Så om du är fotograferar mycket, och vill ha en riktigt bra kameraryggsäck, som med all säkerhet håller i många år, kan jag varmt rekommendera F-stop.

Mer information om F-stops ryggsäckar finns på www.fstopgear.com

/PeterMånadens Bild – December

söndag, 6 januari, 2013
Gamla stenbrottet i Dalby

Gamla stenbrottet i Dalby

 

En Bild från morgonen den 1 december då vi hade fått lite snö här nere i Skåne.
Platsen är det gamla stenbrottet utanför Dalby.
Jag var där för första gången i somras, då stället var fullt av badande semesterfirare, och tänkte då att jag skulle återkomma framåt hösten/vintern eftersom jag tyckte det var en fin plats som man skulle kunna göra något bra av.
Så kom denna decembermorgon då det var nästan vindstilla och hade kommit lite nysnö på natten, ett perfekt tillfälle att göra verklighet av mina tankar från sommaren.

/Peter