Workshophelg på Söderåsen

tisdag, 30 april, 2013
Morgonsol i närheten av Kopparhatten

Morgonsol i närheten av Kopparhatten

I helgen var jag med och höll en workshop i Söderåsens Nationalpark
”Möt våren i Skånes pärla” i fotograf Patrik Larssons Regi. (www.fotografpatriklarsson.se)

Det var tio entusiastiska deltagare från i huvudsak Stockholms- och Göteborgsområdet kryddat med lite Norskt och Halländskt inslag.

Våren är ju riktigt sen i år och till en början var nog deltagarna en aning besvikna på att tidpunkten inte var den rätta för den härliga lövsprickningen i bokskogen.
Men Söderåsen är trots avsaknaden av nyutspruckna löv en fantastisk plats att fotografera på.
Så Patrik och jag försökte få deltagarna att anta utmaningen som det innebär att fotografera i en bokskog innan löven kommit och det är inte lätt ska ni veta.
Men till vår glädje antog de uppgiften med ett leende och kämpade på bland trädstammar, grenar, gamla höstlöv och små vattendrag.
Resultatet som visades upp under bilddiskussionerna var över all förväntan och de flesta bilderna höll en mycket hög klass. Som ”lärare” var det oftast svårt att hitta något alls att anmärka på. Riktigt kul att se.

En stor del av tiden vi var ute och fotograferade tillbringade vi i den mindre kända Klövaravinen som ligger en bit utanför Nationalparken. För de flesta var det en ny plats att komma till och i mitt tycke är den är minst lika intressant att besöka som ravinen vid Skäralid.

Även om löven inte ännu är utspruckna finns bokskogens knoppar, som är rödfärgade så här strax innan lövsprickningen. Det tillsammans med kala träd av andra trädslag ger hela skogen en väldigt fin, subtil och varierande färgpalett och det hade några av deltagarna utnyttjat på ett fantastiskt fint sätt i sina bilder.

Jag tycker det var en riktigt bra workshop och jag tror och hoppas att deltagarna, trots den sena våren, också är nöjda med helgen.

Vy från södra sidan (serpentinvägen) av Skäralidsravinen

Vy från södra sidan (serpentinvägen) av Skäralidsravinen

/PeterNågra bra dagar

tisdag, 9 april, 2013
Vågor vid Fykan

Vågor vid Fykan

 

De senaste dagarna har varit några bra dagar i fotografins tecken. Både trevliga och lärorika samt något att ta med sig i erfarenhetsbanken.

I fredags startade vårens första workshop. (Jag anordnar inte egna workshops utan jobbar tillsammans med Fotograf Patrik Larsson i hans regi. Se mer på www.fotografpatriklarsson.se)

Det här var en grundkurs i landskapsfoto och vi var på fantastiska Ramsvikslandet i Bohuslän.
Gruppen på åtta deltagare bestod av sju härliga gubbar och en lika härlig tjej och det var en skön stämning under hela helgen.
Även om det var lite kylslaget hade vi tur med vädret och höjdpunkten var lördagskvällen ute vid Fykan då vi hade både vågor och i alla fall en delvis fin himmel.
Fykan är också i mitt tycke ett av de finaste kustpartierna vi har i det här landet med sina släta klippor i röd Bohusgranit. Har ni inte varit där är det värt ett besök.

Efter workshopen tillbringade jag natten i Göteborg eftersom jag på måndagskvällen skulle hålla en föreläsning/bildvisning på Vårgårda Fotoklubb.
Det här var den största (och kanske viktigaste) föreläsningen jag hittills har genomfört och jag tycker faktiskt att det, trots lite nervositet, gick riktigt bra. Enligt vad de sa i klubben är det enbart ett fåtal föreläsare under de senaste åren som dragit större publik och det är ju riktigt roligt att höra.
Nu blir det att jobba vidare, försöka få fler möjligheter att föreläsa och slipa på den tekniken så kanske det kan leda till något ännu större framöver.

/Peter

Bohusgranit på Ramsvikslandet

Bohusgranit på RamsvikslandetMånadens Bild – Mars

tisdag, 2 april, 2013
Marskväll vid Kullen

Marskväll vid Kullen

Nu längtar vi väl alla till riktig vår och förhoppningsvis är det här årets sista bild med is inblandat.

Bilden är tagen på Kullaberg i mitten på mars och det var faktiskt en riktigt skön kväll då jag hamnade i lä bakom berget och solen värmde lite grann.
Jag hade sällskap av fotografen Michael Persson, som hittar överallt på Kullaberg, och fick en del tips om lite nya platser som ska undersökas under sommaren.

Till helgen bär det av till Bohuslän och Ramsvikslandet för vårens första workshop. Jag hoppas vädret blir snällt mot oss annars kan det nog bli lite bistert ute vid kustbandet. :)

/Peter