Månadens Bild – Juni

söndag, 30 juni, 2013
Nattljus vid Rotsidan

Nattljus vid Rotsidan

Det enda tillfället jag haft för fotografering den här månaden var under helgen jag tillbringade på Höga Kusten. Det var å andra sidan ett riktigt trevligt ställe som jag hoppas få möjlighet att återkomma till någon gång i framtiden.

Bilden är från Rotsidan vilket är en bit kust med slipade släta klippor som ligger ungefär i höjd med Kramfors  (om det säger er något). :)

Här spenderad jag hela natten i hopp om en fantastisk soluppgång. Och i väntan på den vandrade jag fram och tillbaka utmed klipporna och tog några bilder på olika kompositioner jag hittade.

Mitt i natten var det ett väldigt svagt ljus från den Norrländska natthimmlen, knappt synligt för ögat, som gav en guldliknande färg på klipporna vilket jag tyckte var riktigt fint.Så när jag (halvt sovande) hittade den här lite kantigare stenen som bröt av mot alla släta klippor, gjorde jag ett försök att ta en bild och nu i efterhand är jag väldigt glad för det.

Det blev aldrig någon fantastisk soluppgång, men det var ändå värt att vara uppe hela natten då jag fick med mig ett par bilder som jag är riktigt nöjd med.

/Peter

 Höga Kusten

torsdag, 20 juni, 2013
Vy från Slåttdalsberget

Vy från Slåttdalsberget

Förra helgen tillbringade jag ett par dagar, eller snarare nätter, med att fotgrafera på Höga Kusten i Västernorrlands kustband.
Som sällskap hade jag min jobbarkompis Per och vi åkte i hans lilla egenhändigt ombyggda husbil (eller äventyrsbussen som han kallar den).

Efter att ha skaffat proviant i Örnsköldsvik tog vi oss ut till Skuleskogens Nationalpark där vi skulle vandra upp mot Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget.
Det tog en bra stund att gå dit och även om den mesta delen av promenaden går på träspångar är den sista biten upp på berget rejält brant och utmanande. Hade jag varit själv hade jag nog inte tagit mig upp den vägen.

Väl uppe på Slåttdalsberget har man en fantastisk utsikt över havet och öarna som bildar det som heter Höga Kusten.
Hit kom vi vid 22.30-tiden och stannade hela natten. Solen gick ner vid 23.00 och upp 02.30 och eftersom den bara ”dippar” ner under horisonten hoppades jag på ett fint ljus hela natten.
Nu låg det en molnbank på den sidan så det blev inte riktigt så bra nattljus som jag ville. Å andra sidan hade vi fin himmel med dramatiska moln.
Det värsta var dock att blåste halv storm så träden och buskarna vajade friskt och det var svårt att få några skarpa bilder.
Men det är en fantastiskt fin natur och en plats väl värd att besöka.
Vid 04.30-tiden var vi tillbaka nere på parkeringen och kröp in i ”bussen” för några timmars sömn.

Dagen efter åkte vi söderut, besökte på vägen några pittoreska fiskeläger och färdades genom det vackra bergiga landskapet ner mot Rotsidan där vi skulle tillbringa nästa natt.

Rotsidans fina klipphällar

Rotsidans fina klipphällar

Rotsidan är en strandremsa som består av slipade klipphällar i rödaktig granit, faktiskt ganska likt klipporna i Bohuslän.
Stället är ganska platt men har väldigt mycket sprickor, mönster och små ”pölar” där man kan vandra runt med kameran i timmar och hela tiden hitta nya motiv.
Här är det förmodligen bättre ljusförhållanden tidigare eller senare på året då solen går upp mer i öster (nu ligger soluppgången väldigt mycket i nordlig riktning). Men det var ändå helt okej och vi var kvar där hela den kalla natten och tack vare gasolköket och en bytta Bullens vaamkåv hade vi det ganska bra.
Per började visserligen fundera lite över min mentala hälsa när jag hade stått vid samma vattenpöl i två-tre timmar och väntat på bra ljus. :)

När solen gick upp promenerade vi tillbaka till ”bussen” och sov fram till lunch innan vi åkte tillbaka norrut mot Umeå.

"Äventyrsbussen". En fantastiskt smidigt liten husbil som skulle vara ett perfekt fordon för en landskapsfotograf.

"Äventyrsbussen". En fantastiskt smidigt liten husbil som skulle vara ett perfekt fordon för en landskapsfotograf.

Jag har aldrig tidigare besökt de här trakterna men det gav mersmak och det blir säkert fler besök i framtiden.

/PeterMånadens Bild – Maj

lördag, 1 juni, 2013
Vårmorgon vid Brösarps Backar

Vårmorgon vid Brösarps Backar

Den här månadens bild kommer från en härlig vårmorgon vid Brösarps Backar.

Jag tog bilden under workshopen på Österlen (läs mer om den i ett tidigare inlägg). Det var jag och tre deltagare som hade radat upp oss på samma plats väntades på de första solstrålarna. När solen precis steg över horisonten blev det ett fint motljus i de vackra blommande träden och vi fotograferade som tokiga den lilla stunden vi hade på oss innan solen kom för högt upp och ljuset och kontrasterna blev för starka.

Workshopen på Österlen var den sista för våren men det kommer alldeles snart ett nytt digert program med höstens workshops, där jag kommer vara med och assistera Patrik på en hel del av dom.
Gå in på www.fotografpatriklarsson.se och anmäl er till nyhetsbrevet så kommer ni få veta först. Det brukar snabbt bli fulltecknat så det gäller att vara med. :)

/Peter