Workshop i Blekinge Skärgård

måndag, 26 augusti, 2013
Lindö på lördagskvällen

Lindö på lördagskvällen

I helgen var det dags för höstens första workshop med landskapsfotografering på schemat. Den här gången var platsen Blekinge Skärgård vilket var en relativt ny miljö även för mig.
Almö, Stärnö och Lindö var de platser vi besökte.
Visserligen har jag varit på några av dessa platser tidigare men då inte sett dom med en fotografs ögon, så det var riktigt kul.
Blekinge skärgård har en natur som skiljer sig en del från de kustlandskap jag är van vid. Här är det inga branta klippor ner i havet utan skogen och kulturlandskapet går hela vägen ut till havskanten.

Som vanligt var workshopen i Fotograf Patrik Larssons regi med mig som assistent.
Vi båda åkte till Blekinge redan i fredags för att göra en sista rekognosering innan deltagarna dök upp på fredagseftermiddagen. Det var det ett härligt gäng vi hade nöjet att guida runt under helgen och den nästan obligatoriska sköna stämningen i gruppen infann sig snabbt.
Kanske är det för att vi alla delar samma intresse, är lika halvgalna och tycker det är helt okej att stiga upp mitt i natten för att åka ut och fotografera, som gör att det trots olika åldrar och bakgrund nästan alltid blir en så väl fungerande grupp under våra workshophelger.

Så tack till Patrik och alla deltagare för ännu en rolig och lärorik helg.
Och även om det sliter på en att stiga upp vi 03.30 flera dagar i rad (man kan bli trött så man mår illa) :) så är det alltid värt det när man får se deltagarnas bilder under bilddiskussionen på söndagen.

/PeterMånadens Bild – Juli

torsdag, 8 augusti, 2013
Morgon vi gölen

Sommarmorgon vi gölen

Vid mitt senaste besök uppe i Småland fick jag en fin morgon vid en göl, mellan Lessebo och Kosta, som heter Kalmaregöl.
Jag har varit där tidigare och det är en plats som ofta bjuder på lite fin morgondimma.

Dagen innan åkte jag runt på skogsvägar i flera timmar och letade efter något nytt ställe att fotografera på.
Jag vandrade runt på mossar, i skogen och runt gölar i stekande sommarvärme, men den här gången hittade jag inget lättåtkomligt ställe som var bättre än det jag redan känner till.

Så det fick bli Kalamregöl som ligger bara en kvarts bilresa från mitt föräldrahem.
Det enda problemet med den här platsen är att det är väldigt sankt och man står på ett gungfly och fotograferar.
Om man då rör sig för mycket blir det också rörelse i vattnet. Så det gäller att stå still om man vill ha en spegelblank vattenyta i sin bild.

/PeterOväderskväll på Kullaberg

söndag, 4 augusti, 2013
Läckra stenformationer vid Käringmalen.

Läckra stenformationer vid Käringmalen.

En kväll i förra veckan då jag visste att det fanns risk för åskväder åkte jag upp till Kullaberg.  Jag har tidigare fått ett tips av en fotovän om en plats som heter Käringmalen vilken jag har sett fina bilder ifrån men aldrig tidigare besökt.

Käringmalen ligger på den norra sidan av Kullahalvön så det är sommarhalvåret som är den bästa tidan att åka dit eftersom ljuset under resterande delen av året inte kommer åt den sidan.

När jag väl hittat ner till malen så visade det sig vara en riktigt fin plats med läckra stenformationer och dramatiska klippor.

Det var i stort sett klar himmel när jag kom dit men ett massivt åskoväder närmade sig från Danmark och ganska snart hade jag en himmel som var full av moln med ”karaktär”.
Åskovädret kom inte heller rakt på mig utan tog en nordligare bana över havet, in över Hallands Väderö för att senare slå till med full kraft över Bjärehalvön.

Ovädret slår till över Hallands Väderö (En liten blixt till vänster)

Oväder över Hallands Väderö (En liten blixt till vänster)

Rakt över Kullaberg var det i stället en klar himmel vilket gjorde att jag fick ett bra ljus på min förgrund uppifrån. Ett ljus som blev varmare för varje minut när solen gick ner i havet bakom ovädret.
Med andra ord helt ok förhållanden för landskapsfoto. :)
Det enda jag hade kunnat önska var lite större vågor, men man kan ju inte få allt.

Några blixtar över havet i horisonten.

Några blixtar över havet i horisonten.

Jag blev kvar där tills det var riktigt mörkt och försökte bland annat få med några blixtar i mina bilder. Det är inte helt lätt men jag lyckades i alla i fall ett par  gånger även om man kanske får leta lite för att hitta dom.

Till Käringmalen kommer jag absolut att återkomma då jag tycker stället var väl så bra som de mer kända och välbesökta platserna på Kullaberg.
Tack för tipset Michael.

/Peter