Månadens Bild – November

onsdag, 11 december, 2013
Towers of Silence

Towers of Silence

Den här månadens bild kommer från en plats som kallas Wahweap Hoodoos och ligger i södra Utah nära gränsen till Arizona. Det finns inga vägar dit utan man får helt enkelt gå ca sju kilometer från närmaste väg för att komma till de här sandstenstornen som kallas ”Tower of Silence” eller ”The White Ghosts”.
Sju kilometer låter inte så farligt men om man ska övernatta därute och har drygt 20 kilo på ryggen tar det ett par timmar att gå.
Där finns tre områden med hoodoos inom några hundra meter. Men även om det finns högre torn i närheten är det Tower of Silence som är de absolut snyggaste.

De här formerna i sandsten är väldigt ömtåliga så man fick vara försiktigt när man gick där. En del av knölarna (eller spökena) är faktiskt ihåliga vilket man kunde höra om man knackade lite försiktigt på ytan. Det högsta tornet på bilden är runt tio meter högt.

Under två av de tre veckor jag var i väg på årets resa hade jag ett starkt månljus på nätterna vilket jag utnyttjade ett flertal gånger. Den här bilden är tagen i enbart månljus ett par timmar efter att solen gått ner och exponeringstiden är 30 minuter. Under den tiden hinner också jorden snurra en bit så att stjärnorna blir som streck på himlen.

Att övernatta själv i tält ute i öknen runt 1,5 mil från närmaste bebyggelse trodde jag skulle vara ganska skrämmande men det var faktiskt inte det.
Det var helt tyst och lugnt, förutom ylandet från några coyotes i fjärran, och tack vare månljuset blev det inte helt nattsvart heller. Däremot var det riktigt kallt, förmodligen ett antal minusgrader på natten, så min sovsäck fick verkligen visa vad den tålde.

/PeterResa i Sydvästra USA, Del 5

söndag, 1 december, 2013

Så här några dagar efter jag har kommit hem tänkte jag avsluta bloggserien med ett inlägg om hur det kan fungera praktiskt under en sådan här resa. Det kanske kan intressera någon vad jag har för utrustning, hur jag har bor och vad man bör tänka på mm.
Jag reste ju ensam den här gången och det kräver bland annat lite mer säkerhetstänkande än om man är två.

På ensamresa i öknen

På ensamresa i öknen

Först ska man ju göra resan till USA och Las Vegas som jag utgick ifrån och den är det drygaste under en sådan här tripp. Jag lämnade hemmet i Malmö vid kl 10 på förmiddagen och var på ett motellrum i Vegas kl 10 på kvällen. Lägg på nio timmars tidsskillnad och du har en total restid på 21 timmar.
I det ingår en massa köande vid amerikanska gränskontrollen, säkerhetskontroller och fixande av hyrbil.
Vill någon veta mer detaljerat om själva resan och vad man ska ha för dokument (visum mm.) får ni fråga mig specifikt om det.

Vi kan annars börja med hur jag bodde.
Jag bodde under den här resan mest i bilen då jag fick tag på en stor bil med gott om plats. Men det blev även en del nätter i tält de gånger jag inte hade bilen med mig och några nätter i början när jag och Reb reste ihop.

Tältet jag använder. Här uppsatt ute vid White Pocket.

Tältet jag använder. Här uppsatt ute vid White Pocket.

Tältet jag har är ett Exped Orion III Extreme som är ett fristående kupoltält vilket pallar med det mesta i väder och vind om man har förankrat det väl. Jag brukar leta upp de största stenarna som finns i närheten (som går att bära) och fästa linorna till. En av de första nätterna i Zion hade vi stormvindar men tältet stod stadigt och bara svajade lite i den starka vinden. På bilden (från White Pocket) är det soligt och lugnt och då behövdes det inte förankras så hårt utan det var i stort sett bara att ställa upp det. Annars är det inte någon större skillnad att bo i tält här än på en campingsemester var som helst.

I USA är det vanligt med camping, kanske mest med husbilar, och det finns gott om små enkla ”campgrounds” där man får en plats att ställa sin bil eller sätta upp ett tält. Sen finns det ett bord att sitta vid och oftast en eldstad. Beroende på vart man kommer varierar bekvämligheterna från ett utedass till riktiga toaletter och dusch. Det kostar någonstans mellan $10-20.

Ett exempel på en Campground. Den här ligger vid Alabama Hills.

Ett exempel på en Campground. Den här ligger vid Alabama Hills.

De gånger man är långt ute i vildmarken, och det inte finns någon organiserad camping i närheten, får man helt enkelt ställa upp bilen eller tältet på en bra plats och lösa det praktiska på ett mer primitivt sätt. :)

Ökentoa. :)

Ökentoa. :)

När jag bor i bilen har jag det ordnat så här.

Sovplatsen mm. i bilen

Sovplatsen mm. i bilen

Till vänster har jag min sovplats som består av ett liggunderlag, sovsäck som klarar ner mot -20 grader och en kudde (är man i väg i tre veckor är det definitivt värt att köpa en riktig kudde för $5).
Sovplatsen blev plan när man fällde sätet men hade en liten konstant lutning och det löste jag genom att leta upp en sluttning att backa upp bilen mot när jag skulle sova.
Till höger har jag min hårda resväska som är fylld med all ”torr” mat som konserver, pasta, pastasåser, bröd, energikakor mm. I den orangea påsen finns mitt kök som är ett gasdrivet trangiakök. I den blå påsen har jag gasflaska, bestick, kåsa och annat som behövs vid lagning och intagande av mat.
Bakom resväskan ha jag den ”klassiska” diskbaljan som är tillverkad av en vattendunk samt några packpåsar med olika prylar som t.ex. reservkamera, necessär, laddare till alla apparater, varma vantar och mössa, första förband, en del andra reservdelar.
Sen står där ju en stackars IPA kvar i kartongen men den överlevde förmodligen inte kvällen. :)

Kamerautrustning mm. i det uppfällda baksätet.

Kamerautrustning mm. i det uppfällda baksätet.

I det uppfällda baksätet har jag alla kameraprylar och stativ (plus ett reservstativ). Där är också vattenförrådet bestående av två niolitersdunkar som jag fyller på så fort jag får tillfälle. Vatten kan man aldrig ha för mycket av och är inte alltid lätt att få tag på i det här området. Sandalerna har också fått sin plats här och en låda läskeblask.

Framsätet med kylbox, kartor, dator och lite annat.

Framsätet med kylbox, kartor, dator och lite annat.

I framsätet har jag alla kartor, dator, portabel backupenhet, billaddare till kamera och dator samt kylboxen (naturligvis inköpt på plats). I kylboxen har jag färskvaror som smör, pålägg, ägg, mjölk, varmkorv mm. och kanske någon kall öl.
Man kan köpa påsar med is i alla affärer och bensinmackar och man behöver fylla på boxen med ny is ungefär var tredje dag, beroende på hur utetemperaturen är. Bakom boxen har jag en sån där sprayflaska med lagningsspray för punkterade däck samt en liten 9 volts kompressor (som jag fick låna av Reb) för att fylla på luft i däcken vid en eventuell pyspunka.

Plats för väskan med all kläder

Plats för väskan med all kläder

Bakom förarsätet fanns det plats för min mjuka väska där jag hade alla kläder. Bakom den fanns också plats för kängor och gummistövlar.

Så till vad jag äter under en sådan här resa? Ja det är ju ingen gourmetresa precis. Min frukost bestod ofta av äggröra eller mackor och juice. Lunchen var nästan uteslutande en burk chili och lite bröd. Kvällsmaten blev oftast pasta med någon pastasås och vid något tillfälle pulvermos och korv eller varmkorv med bröd. Sen får man ju passa på att besöka någon restaurang ibland när man passerar ett större samhälle och få lite ordentlig mat.

En typisk frukost

En typisk frukost

Så till kamerautrustningen.

Kameraryggsäcken och stativet

Kameraryggsäcken och stativet

Ryggsäcken jag förvarar den i är en F-stop Tilopa BC som jag är väldigt nöjd med och som tjänade mig väl under de här veckorna. Stativet är ett Benro kolfiberstativ som nog har sett sina bästa dagar efter den här resan (sand, salt och lera frestar hårt på grejorna). Stativhuvudet är ett Really Right Stuff BH 55 vilket är byggt som en stridsvagn och hittills aldrig har svikit.

kamerautrustningen i ryggsäcken

kamerautrustningen i ryggsäcken

I ryggsäcken har jag min kamera en Nikon D800E. Objektiven som är med är
14-24/2.8, 24-70/2.8 och 70-200/4. Där finns extra batterier (sammanlagt fem st), trådutlösare, polarisationsfilter och ND-filter, minneskortsbox, blåsbälg, lite verktyg, putsdukar, liten rulle silvertejp och extra batterier till pannlampa och GPS.
De röda fodralen är en filterlösning med jättefilter (145mm) till mitt 14-24 objektiv.

Sen har jag lite andra prylar i ryggsäcken. En del saker för att öka säkerheten med tanke på att jag är ute ensam och ofta går en bra bit från bilen då jag fotograferar. Nu är det knappast några strapatser jag är ute på men det kan ju räcka med en stukad fot för att man ska vara lite illa ute.

Fler prylar som är med

Fler prylar som är med

1. Vätskesystem som får plats i ryggsäckens datorfack och rymmer 3 liter vatten.
2. Rep på 15 m (ett hållbart rep är aldrig fel att ha med sig).
3. Regnskydd för kameran
4. Foliefilt av reflekterande material för att hålla värmen om man blir sittande någonstans.
5. Extra kläder, i det här fallet mössa, vantar och en tröja.
6. Pannlampa och en i reserv
7. Handhållen GPS-enhet som bl.a. är väldigt bra att ha för att hitta tillbaka till bilen när det blivit mörkt.
8. Spot. Som är en nödsändare med vilken man kan (om man är i riktig knipa) skicka nödsignaler över satellit till en central i Houston som ser var man är och kan kontakta den lokala räddningstjänsten.
Den kan också skicka OK-meddelanden till förbestämda mailadresser så att anhöriga får veta var man är och att allt är okej även då det inte finns mobiltäckning (och mobiltäckning är det dåligt med). Min Spot ligger alltid i byxfickan eftersom jag ibland lägger ifrån mig ryggsäcken.
9. En hederlig manuell kompass.
10. Multiverktyg med kniv, tång mm.
Och sen brukar det finnas lite snacks typ Snickers eller Cliffbars men de var uppätna vid det här tillfället. :)

Vid ett tillfälle under resan gjorde jag också en övernattning långt ifrån bilen med en vandring på ca sju km enkel väg. Då fick jag ta med saker att bo och sova i också. Men det gick fint att hänga på allt på min ryggsäck.

Packning för vandring och övernattning långt från bilen

Packning för vandring och övernattning långt från bilen

Utöver all utrustning som jag visat ovan är här med tält, liggunderlag, sovsäck samt några extra liter vatten. Maten det dygnet fick bestå av ett gäng Cliffbars (energikakor). Sammanlagt vägde det nog en bit över 20 kilo men min F-stop rygga har riktigt bra bärsystem så det gick fint.

Ja. Det var nog allt jag hade att berätta om min utrustning och det praktiska. Undrar ni något är det bara att fråga.

Att vara ute själv i tre veckor kan ju verka lite skrämmande men det gick betydligt enklare än jag trodde. Visst kan det kännas lite ensamt ibland men å andra sidan får man också njutbara stunder i fantastiska miljöer. Helt tyst utan en människa, hus eller bil i närheten då man bara kan ”vara”.

En skön stund en morgon i Valley of Fire

En skön stund en morgon i Valley of Fire

Sen är det oftast inga problem att hitta folk att prata med om man vill det, och de flesta är väldigt trevliga och välvilliga.

Den enda gången jag kände mig riktigt ensam var sista kvällen när jag var ute i folkvimlet i Las Vegas. Så det blev ingen helkväll precis men fontänshowen vid Bellagio tröttnar man aldrig på att se.

Fontänshowen utanför Bellagio i Las Vegas

Fontänshowen utanför Bellagio i Las Vegas

Tack än en gång för visat intresse.

/Peter