Lunnefåglar på Runde

fredag, 25 juli, 2014
En ensam Lunnefågel vid fågelberget på ön Runde i Norge

En ensam Lunnefågel vid fågelberget på ön Runde i Norge

 

Då det under min vistelse vid norska kusten inte var de bästa förhållanden för kustfoto bestämde jag mig för att ta mig upp på fågelberget på ön Runde för att hälsa på de charmiga Lunnefåglarna.

När jag tagit mig upp för den tuffa backen, återfått hyfsat normal puls, bytt till en torr tröja och hällt i mig litervis med vatten kunde jag slå mig ner på bergskanten vid Lundeura vilket är ett av de ställen på berget som är bra att fotografera ifrån.

Jag var uppe vid 20-tiden och då kom det en och annan fågel som satte sig på någon klippa i närheten vilket fick en del skådare/fotografer att jubla. Men har man varit här tidigare vet man att det senare under kvällen kommer väldigt många fler lunnefåglar och man kan ta det lite lugnt i början.

Eftersom jag var här för ett par år sedan och fotade fåglarna, då med betydligt längre teleobjektiv än jag hade nu, var min tanke att den här gången mer fotografera Lunnefåglarna i deras landskap.
Även om jag tog en del sådana bilder sket det sig ganska snabbt när det kom fler och fler fåglar allt närmare mig ju längre kvällen gick. De är ju så söta och charmiga att man inte kan låta bli att ta ”porträttbilder” av dom och något längre teleobjektiv behöver man inte. Den närmaste fågeln landade bara en decimeter från fötterna på mig.

En bonus var att det också fanns gott om havsörn vilket jag inte sett så många gånger tidigare. Den här kvällen såg jag fem stycken samtidigt. :)

Här kommer en serie bilder på de här underbara små varelserna.

 

En Lunnefågel i sitt landskap

En Lunnefågel i sitt landskap

 

En lite sorgsen blick

En lite sorgsen blick

 

En lite blyg rackare

En blyg liten rackare

 

Tillbaka från fisket med mat till ungarna

Tillbaka från fisket med mat till ungarna

 

Lunnefågel i gräset

Lunnefågel i gräset

 

Lunne som spanar ut över berget och havet

Lunne som spanar ut över berget och havet

 

En undrande blick mot fotografen. Vem är du?

En undrande blick mot fotografen. Vem är du?

 

En sista bild på en Lunne med motljus i näbben

En sista bild på en Lunne med motljus i näbben

/PeterMånadens Bild – Juni

torsdag, 3 juli, 2014
Djupadal på Kullaberg

Djupadal på Kullaberg

Den här månadens bild är precis som förra månaden från Kullaberg.
Det gäller att passa på under sommarmånaderna om man vill besöka norra sidan av halvön för under resten av året är det ganska mörk där då solen inte når in mellan klipporna.

Bilden är tagen vid Djupadal som är en plats som jag inte varit vid tidigare men tänkt besöka en längre tid.
Tittar man på kartan ser det ut att ligga långt bort från närmaste väg men om man parkerar nere vid ”portvakten” och går rakt över berget tar det bara 20 minuter.
Det är dock en rejäl brant, när man ska ta sig ner till och upp från malen, vilken också är bra mycket högre än vid till t.ex. Josefinelust.

Bilden är tagen uppifrån en 10-15 meter hög klippa rakt ner på ett klipparti utanför stranden strax innan vi skulle gå tillbaka och det blivit ganska mörkt.
Djupadal är, som allt på Kullen, väldigt fint men det finns lite färre fotomöjligheter än vid t.ex. Käringmalen och Josefinelust. Så det blir nog inget favoritställe även om jag säkert kommer ta mig dit igen.

/Peter