Lite tankar om framtiden

söndag, 17 augusti, 2014

Här kommer lite tankar om framtiden som fotograf och min fotoverksamhet.

En bild från 2008 som betydde mycket i början av min ”fotokarriär”. (Lindesnäs, Skåne.)

En bild från 2008 som betydde mycket för starten av min ”fotokarriär”.

Som många av er vet, har jag under de senaste åren varit med och assisterat på Patrik Larssons olika kurser i landskapsfotografering, och jag är väldigt tacksam mot Patrik att han har låtit mig vara med. Det har varit fantastiskt roligt och jag har lärt mig mycket om att fotografera och att undervisa i landskapsfotografering.
Men nu är det tyvärr så att Patrik inte längre har möjlighet att ha med en assistent på sina kurser.

Även om det för stunden känns lite tråkigt att missa de roliga kurshelgerna i höst, får jag nu i stället koncentrera mig mer på att utveckla min egen verksamhet.

Jag kommer dock inte att erbjuda något digert program med kurser.
Det kommer bli en helgkurs nästa år (mer om det längst ner i inlägget), sen kanske någon enstaka helgkurs om året. Annars är det i huvudsak dagskurser, privatkurser och fotoguidningar som kommer finnas i utbudet.

Jag är och vill fortsätta vara en landskapsfotograf!
Att fotografera är det bästa jag vet och även om det är fantastiskt kul att hålla kurser är det ju själva fotograferingen jag mest vill hålla på med.

Det tar mycket tid och kraft att hålla i kurser och framförallt planera desamma. Och tid är något jag inte har jättemycket av, då min fotoverksamhet är något jag driver vid sidan av mitt ordinarie jobb, på ett arkitektkontor i Malmö.
Därför finns en uppenbar risk att den mesta av tiden jag har för att fotografera äts upp av tiden för att planera och köra kurser, om jag satsar för hårt på den biten, och det känns som en ganska dum väg att gå.

I stället kommer jag lägga krutet på få kurstillfällen och mer tid på att fotografera.
Resultatet av det hoppas jag blir fler föreläsningar/bildvisningar, utställningar, kanske någon bok och förhoppningsvis lite försäljning av bilder.

Jag hoppas på fortsatt stöd och glada tillrop från alla mina fotovänner. :)

Närmast i planeringen ligger en helg i september med två dagskurser i Växjö.
Efter det närmar sig en ny resa till Sydvästra USA, i slutet av oktober, men den berättar jag mer om senare.

Så till den planerade kurshelgen nästa år.
Den kommer att bli på Kullaberg första helgen i juni (5-7 juni). Huvudsyftet med helgen är att, med hjälp av min lokalkännedom, besöka och fotografera spännande platser på den dramatiska norra sidan av Kullabergshalvön.
Norrsidan är i mitt tycke den häftigaste delen av Kullaberg och vid den här tiden på året får man in fint ljus både kväll och morgon.
Vi kommer bo i Kullabergsstugorna som ligger mitt i naturreservatet uppe på ”Kullaberget” och jag kommer på olika sätt dela med mig av min kunskap vad det gäller att fotografera den här typen av landskapsbilder.
Mer information om anmälan, priser mm. kommer inom några veckor.
Om du redan nu känner att det här är något du vill vara med på, kan du skicka ett mejl till info@natureinframes.net så hamnar du först i kön när det är dags.

Ha det fint tills vi ses och hörs!

En bild från norra sidan av Kullaberg i förra veckan.

En bild från norra sidan av Kullaberg i förra veckan.

/PeterMånadens Bild – Juli

måndag, 4 augusti, 2014
Morgon på Stora Björnö i sjön Rottnen

Morgon på Stora Björnö i sjön Rottnen

Som vanligt under semestern åkte jag även i år hem till Småland några dagar och passade på att sticka ut och fotografera lite i det småländska landskapet.
Den här morgonen var jag ute tillsammans med den lokale fotografen Peter Karlsson som har haft vänligheten att vid några tillfällen visa mig fina fotoställen runt sjön Rottnen.

Vid träffades vid 03.30 på morgonen och den här gången tog vi hans båt ut på sjön för att komma åt platser man inte når till fots.
Det var fortfarande väldigt mörkt när vi åkte ut vilket var en speciell känsla för en som inte tillhör ”båtfolket”.  Men jag har fullt förtroende för Peters förmåga att styra båten mellan alla stenar i sjön så det kändes ändå tryggt. :)

Vi hoppade iland på en ö som heter Stora Björnö och hittade den här fina platsen. Jag väntade in morgonens första solstrålar och tog den här bilden på det som i mitt tycke är ett typiskt smålandslandskap.

När vi var klara och hade packat ner fotoutrustningen dök det upp ett rådjurspar på väldigt nära håll.
Jag gjorde ett tafatt försök att så ljudlöst som möjligt få upp kameran, men precis när jag skulle trycka av upptäckte de oss och stack iväg (det är vid sådana här tillfällen jag kommer ihåg varför jag inte längre fotograferar djur).
Ibland får man nöja sig med upplevelsen i stället för att få bilder.
På väg tillbaka tog vi också en sväng runt en annan ö och fick se Fiskgjuse på nära håll vilket också var en härlig naturupplevelse. Stort tack till Peter för en trevlig och upplevelserik morgon.

/Peter