Sydvästra USA 2014, Del 1

onsdag, 29 oktober, 2014

Jag ska försöka att skriva några inlägg under min resa som jag gjorde under förra årets resa. Det är dock lite svårare i år eftersom jag är ute i betydligt ödsligare trakter med få samhällen och dåligt med ställen som erbjuder internet.
Jag börjar i alla fall med en ”första del” så får vi se hur det går framöver.

Som vanligt landade jag i Las Vegas framåt kvällen och hämtade ut en hyrbil innan jag tog en natt på motell för att dagen efter lämna stadens hets och ge mig ut i naturen. Den här gången fick jag tag i en ganska bra bil. En Jeep Grand Cherokee med alla möjliga finesser och tillbehör utom det viktigaste. Ett fullstort reservhjul! Det hade jag hellre tagit i stället för elektrisk baklucka och ventilerade säten.

Nåväl. Första stoppet blev i Zion NP som jag varit i ett antal gånger tidigare.
Inte heller i år prickade jag höstfärgerna i dalen men som tidigare gick det att hitta en del färger uppe i bergen i stället. Det blev två nätter där och en liten ”mjukstart” på resan.

Högt upp i bergen i Zion

Högt upp i bergen i Zion

 

Något så ovanligt som en djurbild. Desert Bighorn Sheep

Något så ovanligt som en djurbild. Desert Bighorn Sheep

Höstfärger i Zion

Höstfärger i Zion

Efter Zion åkte jag vidare norrut till Escalante där jag mötte upp med min vän Reb från Colorado. Vi hade betämt att träffas och göra ett par ”hiker” tillsammans och först ut var en plats som heter Coyote Gulch.

Coyote Gulch är en Canyon som ligger långt långt ut i ingenstans och bara att köra ut till platsen man utgår ifrån är ett äventyr.
Men körningen gick bra och tidigt morgonen efter lämnade vi bilarna och gick med våra stora ryggsäckar mot canyonen. Det finns två vägar att gå dit varav den ena är lång och tar en väldig tid att gå och den andra är kortare men med en väldigt brant stensluttning som leder ner canyonen.
Vi tog den korta vägen och det var inte helt okomplicerat att ta sig ner för sluttningen men där fanns ett rep och man fick kasa ner på rumpan vilket inte heller var helt lätt med en stor tung ryggsäck. Men det gick bra och ner kommer man ju alltid. Bilden nedan är på Reb vid branten. Här ser han glad ut men någon minut tidigare var han inte så kaxig då han började glida neråt. Men jag stod ovanför och fick tag i hans ryggsäck, så det gick bra.

Reb i branten ner till Coyote Gulch

Reb i branten ner till Coyote Gulch

Nere i Coyote Gulch var det värt all möda för det är verkligen en häftig plats.
Tyvärr var det fortfarande ganska grönt även där och i den bästa av världar skulle vi ha kommit dit någon vecka senare. Nu var Cottonwoodträden mer gulgröna än gula. Såjag kanske inte fick de där superbilderna på höstträd som jag hade önskat men det gör inte så mycket för upplevelsen att vara där räcker mer än väl. Det är ju svårt att visa den storslagna naturen med bilder men här kommer i alla fall några från Coyote Gulch (de flesta tagna med min kompaktkamera).

Hyfsad plats att campa på.

Hyfsad plats att campa på.

Swiss Cheese Falls nere i Coyote Gulch

Swiss Cheese Falls nere i Coyote Gulch

 

Inte helt gult i träden men ganska fint ändå.

Inte helt gult i träden men ganska fint ändå.

Natural Bridge nere i Coyote Gulch

Natural Bridge nere i Coyote Gulch

Häftig natur nere i canyonen

Häftig natur nere i canyonen

Hyfsade överhäng

Hyfsade överhäng

Storslaget och man kände sig ganska liten

Storslaget och man kände sig ganska liten

 

Jacob Hamlin Arch

Jacob Hamlin Arch

På vägen ut mötte vi riktiga cowboys.

På vägen ut mötte vi "riktiga" cowboys.

En sak som gör mig lite sur är att under tiden vi var där nere var det en del moln på himlen och fantastiska soluppgångar och solnedgångar. Men där satt vi nere i ett hål och kunde inte utnyttja det och nu när vi är uppe igen är det klarblått.

I går kväll var vi vid Devils Garden som ligger ganska nära Escalante och där övernattade vi också. Vi fick den försat natten med minusgrader men det fårman räkna med här eftersom man är på hög höjd.
Det var en klar himmel så i går kväll testate jag lite alla möjliga varianter av nattfotografering som Amerikanarna älskar. Allt från ”lightpainting” till stjärnfoto av vintergatan.

Stjärnfoto i Devils Garden

Stjärnfoto i Devils Garden

Jag träffade på en man som hette Roys som hade en setup med massa lampor vid en liten ”arch”. Han sprang runt som en ökenråtta och målade med ljus medan hans fru fick stå vid kameran och trycka på avtryckaren. Han hade vänligheten att låta mig stå bredvid frun och utnyttja hans hårda arbete och det blev ju en ganska cool bild.

Lightpainting med hjälp av Roys lampor

Lightpainting med hjälp av Roys lampor

I dag åker vi vidare österut till Canyonlands NP och området The Needles.
Där ska vi göra en ny tvådagarshike till något som heter Chesler Park.
Nästa gång jag får kontakt med omvärlden blir om ca 4-5 dagar och förhoppningsvis finns det mer att berätta då.

/Peter