Månadens Bild – Maj

lördag, 13 juni, 2015
Koltrast på Kullaberg

Koltrast på Kullaberg

Den senaste månaden har handlat väldigt mycket om Kullaberg för min del och för en vecka sedan anordnade jag den första helgkursen i helt egen regi.
Förberedelserna inför den helgen innebar ett antal besök på halvön för att ta reda på en del fakta och välja ut vilka platser som fungerar att fotografera på, med en grupp på åtta deltagare.

Ganska snart efter att jag började fotografera landskap för ca 6 år sen har jag varit många gånger på Kullaberg. Jag har vandrat runt i många timmar och hittat platser som de flesta besökare inte hittar till eller ens vet om att de finns. Flera av dessa platser är små guldkorn där man bara kan vara en eller max två fotografer samtidigt.
Deltagarna på min kurs fick ta del av vägbeskrivningar till några av platserna och det ska bli kul att se om någon framöver försöker ta sig dit. Det är nämligen ofta ganska knepig terräng man ska ta sig förbi.

De flesta bilder man ser från Kullaberg är ganska naturligt kustbilder. Här finns en kustlinje som är helt unik för Sverige och det är otroligt häftig natur nere vid havet.
Jag tycker dock man med fördel kan ägna lite tid åt att utforska även de andra delarna av naturreservaten.
Det finns fina bokskogar, krokiga tallar, blommor i massor och på norra sidan är skogen nästan som en djungel. Djurlivet kan också vara intressant då det finns allt från ett rikt fågelliv till ståtliga kronhjortar.

Bilden jag visar här är tagen för några år sen på den södra delen av halvön.
Jag fotograferar oftast inte djur men den här koltrasten som satt på en gren med månen som bakgrund kunde jag inte låta bli att föreviga, och mitt tycke funkar den även inom kategorin landskapsfoto.

/PeterFotohelg på Kullaberg

måndag, 8 juni, 2015
Lugn kväll vid Trollmalen

Lugn kväll vid Trollmalen med en häftig himmel.

I helgen anordnade jag en kurshelg på Kullaberg med gäng glada deltagare.
Utöver instruktioner, diskussioner och tips gällande landskapsfotografering lade jag en hel del tid på att guida och berätta om Kullaberg och dess fantastiska möjligheter för landskapsfoto.
Det kändes som den delen var uppskattad och målet var att deltagarna skulle få tillräckliga kunskaper om Kullaberg för att i framtiden kunna göra egna fotoutflykter till bra platser under alla årstider.

Den här helgen fotograferade vi på norra sidan av halvön. Den ligger mörk större delen av året men vid den här tiden får man in fint ljus både morgon och kväll (eller tidig och sen natt).
Norrsidan är den mest dramatiska delen av Kullen med allt från spetsiga, höga berg till mjukare klapperstensstränder (malar) blandat med klippor i märkliga former och färger.
Det är också stora höjdskillnader och branta stigar ner till havet så jag tror att deltagarna kände av det i benen mot slutet av helgen.

Fösta dygnet hade vi lite otur med vindriktningen och vattnet låg i stort sett stilla på norra sidan men vi hade fin himmel med dramatiska moln, så det var ändå bra förhållande för fotografering.
Senare under helgen klarnade det upp och blev nästan helt molnfritt (tråkigt), men då vred vinden och vi fick in precis lagom stora vågor, vilket gjorde att deltagarna kunde ta mer dramatiska bilder.

Under dagarna jobbade vi med bilderna som deltagarna tagit och hade ett par givande bilddiskussioner där vi avhandlade vad som var bra och vad som kunde bli bättre.
I mitt tycke var det över lag mycket hög klass på bilderna med fina kompositioner och bra tekniskt utförande.

Min vän Bodil fixade med all mat och kringservice vilket underlättade mitt arbete. Hon bjöd på en diger matsedel med mycket god mat och jag kan garantera att ingen behövde gå hungrig under helgen. Tack för din insats!

Jag tycker det blev en mycket lyckad helg. Förhoppningsvis var deltagarna också nöjda och åkte hem med nya kunskaper och en dos inspiration.
Jag vill tacka alla deltagare för er fina inställning och ert glada humör (trots nästan omänskliga tider) det gjorde mitt arbete enkelt och det var fantastiskt kul att få vägleda er under helgen.

Nedan kan man se ett urval av bilderna som visades under bilddiskussionerna.

/Peter

Foto: Anders Angelhag

Foto: Anders Angelhag

 

Foto: Patrik Svensson

Foto: Patrik Svensson

 

Foto: Oskar Antonsson

Foto: Oskar Antonsson

 

Foto: Mats Danielsson

Foto: Mats Danielsson

 

Foto: Magnus Höög

Foto: Magnus Höög

 

Foto: Solveig Lärnung

Foto: Solveig Lärnung

 

Foto: Hans Olander

Foto: Hans Olander

 

Foto: Cristian Lintrup

Foto: Cristian Lintrup