Månadens Bild – December

måndag, 9 januari, 2012
Vinterträd vid Stenshuvud

Vinterträd vid Stenshuvud

December 2011 var riktigt tråkig ur fotosynpunkt med mestadels mulna dagar och gråväder. Så i stället väljer jag en blid från förra vintern som var ovanligt snörik här nere i södra Sverige.

Bilden är tagen i Stenshuvuds Nationalpark på Österlen och jag ”plumsade” runt en stund i midjedjup snö innan jag hittade det här motivet.

Redan vid fototillfället bestämde jag mig för att det här skulle bli en svartvit bild med ganska hög kontrast.  För mig är det annars vanligare att jag i efterhand testar att göra en ”färgbild” till svartvitt om jag tror att det kan bli bra.

Att tänka svartvitt när man fotograferar är i mitt tycke lite svårare än ”vanlig” fotografering.
Man får tänka i nyanser och toner i stället för färger, vilket är väldigt lärorikt och något man har nytta av även vid färgfotografering. I det här fallet kändes det dock ganska självklart.

Konvertering från färg till svartvitt är en hel vetenskap i sig. Men det bästa är att ta en raw-bild innehållande all färginformation och sen konvertera i efterhand. Då har man nästan obegränsade möjligheter att nå fram till det slutresultat man vill ha

Själv är jag inte speciellt duktig på svartvitkonvertering utan gör det ganska enkelt för mig.
I Lightroom, som är det program jag mest använder till efterbehandling, finns ett antal färdiga inställningar som ofta är ganska bra. Jag brukar välja den som mest liknar mitt önskade resultat och sen dra lite ”spakarna” för att nå fram till målet.

/Peter


Inga kommentarer »

Inga kommentarer ännu.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Lämna en kommentar