Månadens Bild – Februari

tisdag, 4 mars, 2014
Dimmig morgon i Smålandsskogen

Dimmig morgon i Smålandsskogen

Den här månadens bild kommer från den mörka och murriga Smålandsskogen strax utanför samhället där jag växte upp. Det var en fuktig och dimmig morgon vilket jag tycker är perfekt för att fotografera i skogen. Dimman gör att bakgrunden inte blir så rörig och fukten ger den gröna färgen en härlig mättnad.

Det här är kanske inte en typisk ”Peterbild” då den är betydligt mörkare än det jag brukar visa. Den uppmärksamme ser också att den är lite ”softad” och det beror på att jag har provat att göra en försiktig dubbelexponering.
Det är en teknik som man enkelt kan förklara med att man slår ihop en skarp och en oskarp bild vilket ger den här lite mjuka effekten i bilden. De flesta föredrar att göra det direkt i kameran vid fototillfället men det går också att göra i efterhand.

Personligen tycker jag många fotografer är lite oförsiktiga med den här tekniken och använder den på alla möjliga typer av motiv med minst sagt blandat resultat. Jag tycker att dubbelexponering passar bäst i detaljrika och kanske lite mörkare bilder.

En fotograf som jag tycker är en av de få som behärskar och använder dubbelexponering på ett alldeles utmärkt sätt, och som inspirerade mig att prova, är min kollega i PhotoNatura Jukka Lausmaa. Ta gärna en titt på hans bilder i hans blogg.

Jag kommer förmodligen inte använda tekniken i någon större utsträckning framöver men det kan säkert dyka upp något tillfälle då den fungerar bra.

/Peter


8 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Lämna en kommentar