Abisko och lite norrsken

onsdag, 12 mars, 2014
Mitt första norrsken live

Mitt första norrsken live

Förra veckan besökte jag Abisko under några dagar och förhoppningen var att få se norrsken vilket jag aldrig gjort tidigare. Det var första gången jag var i Abisko och så här långt norrut i Sverige. Tidigare har jag som mest varit i norra jämtland så det här var ju en bra bit längre upp i landet.
Jag reste tillsammans med min storasyster och hennes äldsta dotter och vi bodde på vandrarhemmet vid STF:s turiststation.

Jag rörde mig mest runt turiststationen och första kvällen gick jag ner till Torne Träsk för att förhoppningsvis få se norrsken och en stund efter att det hade mörknat fick jag se ett svagt grönt sken i horisonten. Det var inte mycket men nu hade jag i alla fall sett det ”live”.
Sen mulnade det igen och började snöa så jag gick tillbaka till rummet. Men precis innan jag skulle gå och lägga mig tittade jag ut och då hade det klarnat upp och började bli norrsken på himlen. Så jag sprang ut i bara mysbyxorna och lyckades få ett par bilder. Det var fortfarande inget kraftigt norrsken men ändå lite bättre än tidigare på kvällen.

Det starkaste norrskenet jag fick se under besöket i Abisko

Det starkaste norrskenet jag fick se under besöket i Abisko

Stort men svagt

Stort men svagt

Dagen efter var det en fin solig dag och tjejerna hyrde skidor medan jag åkte och hälsade på min gamle skolkamrat Peter Rosén som numera jobbar som fotograf och guide i Abisko. Han tipsade om isformationer ute på Torne Träsk som kunde vara fina att fotografera tillsammans med norrskenet så det fanns i tankarna inför kvällen.
Nu blev det tyvärr en kväll med kraftigt snöfall, och jag var bara ute i ett par timmar, och den här kvällen fanns det inte en chans att det skulle klarna upp.

På lördagen, som var dagen innan hemfärd, började det blåsa och snart började vindarna närma sig stormstyrka. Men vi ville inte sitta inne hela dagen så vi gick ut på sjön i den hårda vinden och hittade till slut isformationerna. Det var riktigt fint men jag hade inte tagit med mig min ”tunga” kamerautrustning utan fick använda en mindre kamera som vi hade tagit med. Nu gick det ju ändå inte att göra några underverk i blåsten utan det här var mest en rekognoseringstur inför sista kvällen.

Isdetaljer ute på Torne Träsk

Isdetaljer ute på Torne Träsk

När det sen blev kväll var det full storm och det var bara att glömma att gå ut på sjön så jag tog mig i stället ner till en bro nedanför turiststationen.
Nu var det nästan klart men det kom hela tiden in snöbyar och sikten var inte riktigt vad jag önskade. Jag stod på bron i mer än fyra timmar och hoppades att det skulle klarna upp helt men så blev det inte. Dock fick jag ett litet norrsken på någon minut som jag kunde fotografera.

En kort stunds norrsken efter lång väntan

En kort stunds norrsken efter lång väntan

Det var trevligt att äntligen komma till Abisko även om inte vädret och norrskenet samarbetade fullt ut. Där är verkligen en härlig miljö och det är inte omöjligt att det blir ett nytt besök nästa vinter eller kanske redan till hösten.

/Peter


3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Lämna en kommentar