Bakom Bilden: ”Morning Fog”

måndag, 23 maj, 2011
Morning Fog

Morning Fog

Det här är en ”gammal” bild som jag tog för nästan 3 år sedan. Det är också min hittills mest framgångsrika bild som bl.a. har gett mig ett fotosafari till Afrika som tävlingspris och blivit en av 12 utvalda bilder till Nikon International Calendar 2010.

Sanningen är att bilden kom till lite av en slump.

Det var tidig höst och morgonljuset var något alldeles extra. Himlen färgade naturen i en blålila ton samtidigt som den uppgående solen färgade den lätta dimman citrongul.

Platsen är Lindesnäs strax utanför Malmö och jag var på väg till ett annat ställe i närheten som jag hade i åtanke den här morgonen.  Jag körde förbi den här vägen och ”råkade” se scenen med träden i rad som bildade en enhet samtidigt som det fantastiska ljuset och dimman bildade en fin bakgrund.
Så det blev att ställa sig på bromsen, backa tillbaka, parkera bilen och sätta upp stativet.

Jag komponerade bilden så att träden hamnade i linje som jag hade sett det från bilen. Jag använde vägen som ett ”ledande” element vilket ger djup i bilden. Eftersom jag valde en centrerad horisont ville jag undvika att lägga även träden och vägen centrerat i bilden. Om alla element i en bild är centrerade är det lätt att den tappar lite av dynamiken och känns statisk.

I dag är träden nedsågade vilket gör den här bilden lite unik eftersom den aldrig kan återskapas.

Platsen jag först hade i åtanke hann jag inte fram till innan det fina ljuset var borta men det kan jag leva med. :)

/Peter


Inga kommentarer »

Inga kommentarer ännu.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Lämna en kommentar